Контраст
Шрифт
"Актуальні питання кримінально-правової кваліфікації, документування та розслідування колабораціонізму"
НАВС

За такою назвою 21 липня в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція.



Ректор ОДУВС доктор юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України полковник поліції Дмитро Швець зазначив, що з початком повномасштабної відкритої агресії росії проти України був кинутий виклик безпеці всього світу. Водночас, на тимчасово окупованих територіях України є особи, які свідомо займаються колабораційною діяльністю. Саме тому головною метою конференції є створення професійної платформи для відкритого діалогу, обміну думками, актуальною інформацією щодо напрацювання рекомендацій для правоохоронних органів та суду у частині кваліфікації, документування, розкриття та розслідування злочинів, що вчиняють особи-колаборанти на території нашої держави.

Конференція проходила за такими напрямами, як: кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність у сучасних реаліях: законодавчі та правозастосовні проблеми; та актуальні проблеми документування та розслідування колабораціонізму.



Начальниця Головного управління з питань деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим та інших тимчасово окупованих територій України Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС України Мєр’єм Джелілова зазначила, що у більшості випадків виявити таку діяльність, розкрити та розслідувати її досить складно через прихованість і, як наслідок, виникають проблеми з притягненням винних до кримінальної відповідальності.



Начальник Головного управління Національної поліції в Одеській області доктор юридичних наук, доцент генерал поліції третього рангу Микола Семенишин зауважив на важливості та актуальності піднятого питання. Очільник поліції Одещини звернув увагу, що відповідно до наказу Голови НПУ і на території Одеської області проводиться низка заходів з метою виявлення осіб, які можуть бути причетні до колабораційної діяльності. Та деякі зміни до законодавства, відсутність певного досвіду у документуванні колабораційної діяльності потребують обговорення, для того, щоб мати змогу ефективніше працювати та виявляти вказаних осіб, а також причетних до диверсійної діяльності та співпраці з ворогом.



У науково-практичній конференції взяли участь представники як Національної поліції, так і Служби безпеки України, судової влади та прокуратури, а також науковці та викладачі вишів системи МВС.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: