Контраст
Шрифт
«Актуальні питання підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони в умовах війни»: у ДонДУВС провели міжнародну науково-практичну конференцію
НАВС

19 квітня у Донецькому державному університеті внутрішніх справ провели Міжнародну науково-практичну конференцію  «Актуальні питання підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони в умовах війни».

Співорганізаторами заходу стали: Донецький державний університет внутрішніх справ спільно з Департаментом освіти, науки та спорту МВС України, Національною поліцією України, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, Юридичним факультетом Запорізького національного університету, Консультативною місією Європейського Союзу, Українською секцією Міжнародної поліцейської асоціації, Центром українсько-європейського наукового співробітництва.

Відкрив захід ректор ДонДУВС полковник поліції Сергій Вітвіцький: «Вже третій рік триває героїчний спротив українського народу повномасштабній російській військовій агресії. Війна вплинула на всі сфери суспільних відносин, змінила діяльність всіх органів публічного адміністрування, а в першу чергу – правоохоронних, найчисельнішим з яких є Національна поліція України. Сьогоднішній науковий захід проводиться для вивчення актуальних питань підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони  в умовах війни, обговорення ефективності застосування сучасних її форм та методів, узагальнення результатів теоретичних досліджень і набутого практичного досвіду». 

Учасників привітав директор Департаменту освіти, науки та спорту МВС Олександр Тарасенко: «Надважливо обговорювати питання підготовки фахівців у закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання. Нещодавно разом з ректорами таких університетів здійснили робочу поїздку на Донеччину, Запоріжжя, спілкувалися з випускниками та   керівниками стажування – наразі ми маємо чимало викликів. Прифронтові регіони, на жаль, живуть по-інакшому, там поліцейські виконують зовсім інші функції, які абсолютно були невластиві раніше. Тому потрібно розібратися в тих питаннях, які ж саме особливості мають бути у підготовці кадрів: і поліцейських, і рятувальників, і гвардійців, і прикордонників. Від якісно підготовлених кадрів залежить наше майбутнє».

У вітальній промові ректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Анатолій Гетьман зазначив: «Незважаючи на виклики воєнного сьогодення, євроінтеграційні процеси, що відбуваються у нашій країні, потребують подальшого реформування національної правової системи, формування концепції безпекового середовища з урахуванням викликів воєнного стану, зумовлюють та значною мірою розширюють тематику наукових досліджень у сфері юриспруденції. Сподіваюся, що цьому сприятимуть і тісні дружні зв’язки між нашими університетами.

У роботі конференції взяли участь понад 200 вчених з 26 закладів вищої освіти України, а також провідні науковці та практики зі Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Франції, Бельгії, Данії, Латвії, Греції, Туреччини. До заходу долучилися представники Міністерства внутрішніх справ України, Збройних сил України, Служби безпеки України, Верховного Суду, Національного агентства запобігання корупції, Національної поліції, Національної гвардії, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Пенсійного фонду України, Національної академії правових наук України, закладів вищої освіти, наукових установ, провідних наукових юридичних та безпекових центрів, міжнародні партнери.

Учасники працювали за напрямами: 

– концептуальні засади підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони в умовах війни;

– впровадження інноваційних підходів в освітню діяльність закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання;

– зміна фокусу галузевих наукових досліджень в умовах війни;

– формування концепції безпекового середовища з урахуванням викликів воєнного стану;

– зарубіжний досвід підготовки фахівців для сектора безпеки і оборони в умовах війни та збройних конфліктів;

– інжинірингове STEM–середовище в підготовці операторів складних систем.

Науково-практичні та теоретико-методологічні доробки, які були представлені на конференції, стануть фундаментом нового вектору ефективної діяльності поліції в умовах війни.

 

Схожі новини: