Контраст
Шрифт
Дистанційне регіональне навчання на базі Одеського державного університету внутрішніх справ
НАВС

24 вересня на базі Одеського державного університету внутрішніх справ проведено дистанційне регіональне навчання щодо основних положень антикорупційного законодавства (обмежень, заборон), а також правил етичної поведінки для працівників територіальних органів МВС, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС, в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Модератором заходу виступила доцент кафедри адмiнiстративного права та адмiнiстративного процесу кандидат юридичних наук Ольга Волокiтенко.
З привітальним словом до усіх присутніх звернулися начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук та перший проректор університету Володимир Грохольський.

 

 

«Як показує практика багато порушень і багато різних правопорушень, які тягнуть відповідну відповідальність за собою, пов'язані саме з тим, що люди не до кінця знають і розуміють законодавство та вимоги системи. Постійно у нас якісь нові зміни, нові правозастосовчі практики. Тож, ще раз наголошую - максимально відповідально ставитися до навчання, до можливостей, які надаються, і це все буде нам на користь», - наголосив Анатолій Фодчук.

«У системі органів виконавчої влади, МВС України посідає особливе місце, оскільки саме на нього нормативно-правовими актами покладено завдання щодо забезпечення формування державної політики у сферах забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, надання поліцейських послуг та ін. Але, як свідчить практика, система МВС ще сама не позбавлена від таких негативних явищ як корупція. Це відбувається з різних причин, в т. ч. і недостатнє знання законодавчої бази. Тому, основною метою нашого сьогоднішнього заняття є, – доведення до Вас законодавчих актів та вимог МВС щодо запобігання та протидії корупції», - зазначив Володимир Грохольсьский.

 

 

Далі увазі учасників навчання було представлено виступ завідувача кафедри професійних та спеціальних дисциплін Херсонського факультету доктора юридичних наук, доцента Олега Шкути щодо міжнародних підходів до виховання та доброчесності для працівників структур системи МВС.

Про поняття корупції, корупційні правопорушення та корупційні злочини, кримінальну відповідальність за порушення антикорупційного законодавства України та особливості кваліфікації корупційних злочинів у сфері службової діяльності присутнім довела професор кафедри кримінального права та кримінології університету кандидат юридичних наук, доцент Олена Плужнік.

Своєю чергою, керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач у виступі торкнувся теми організації роботи щодо створення умов для повідомлень про факти порушення вимог антикорупційного законодавства та розгляду таких повідомлень, налагодження ефективної взаємодії з викривачами.

Поняття конфлікту інтересів та питання адміністративної відповідальності за порушення антикорупційного законодавства України розкрив професор кафедри адміністративного права та адміністративного процесу державного університету, кандидат юридичних наук, доцент, сертифікований тренер Олег Коропатов.

 

 

Співробітник Управління стратегічних розслідувань в Одеській області ДСР НП України Дмитро Вербицький зупинився на практичних аспектах запобігання та врегулювання конфлікту інтересів та деяких питаннях фінансового контролю.

Цього дня також обговорювалися проблемні питання обмеження щодо одержання подарунків, сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, спільної роботи близьких осіб та визначені ефективні методи із запобігання корупційних проявів у роботі юридичних осіб. Покроковий алгоритм проведення оцінки корупційних ризиків в роботі державного закладу, установи та деякі питання фінансового контролю, використовуючи мультимедійні засоби, учасникам надала уповноважений з антикорупційної діяльності університету Ольга Сергієнко. Щодо організації роботи юридичної особи публічного права по співпраці з діловими партнерами та важливості співпраці з контрагентами, які мають незаплямовану ділову репутацію, доповіла доцент кафедри цивільно-правових дисциплін університету кандидат юридичних наук, доцент Світлана Мирза.

У письмовій формі учасники навчання мали змогу поставити питання лекторам, вичерпні відповіді на які вони отримали наприкінці зустрічі.
Дистанційна зустріч виявилася надзвичайно цікавою та корисною. Тож, від учасників навчання надійшла пропозиція щодо проведення подібних заходів якомога частіше.

 

ВЗГ ОДУВС

 

 

Схожі новини: