Контраст
Шрифт
Допит потерпілих якісно та професійно: повний цикл відпрацювали у ДДУВС за участі чеських колег!
Делегація поліції Чеської Республіки відвідала Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ у рамках розвитку двостороннього співробітництва закладу із поліцією країни. Метою візиту стало обговорення результатів впровадження у навчальний процес питання «Методологія допиту потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані».
НАВС

До складу чеської делегації увійшли інструктор відділу поліцейської освіти та навчання, відділу міжнародної освіти Мирослав Кортан, викладачка відділу поліцейської освіти та навчання Поліцейського тренінгового центру Чеської Республіки (м. Голешов) Яна Хмелова, перекладачка інституту криміналістики (поліція Чеської Республіки) Валерія Фібічова.

 

 

 

 

Перш за все, представники чеської делегації зустрілися із проректоркою ДДУВС Ларисою Наливайко, деканом факультету органів досудового розслідування полковником поліції Сергієм Обшаловим, а також завідувачкою відділення міжнародних зв’язків Тетяною Чумаченко.

 

 

У рамках зустрічі Лариса Наливайко презентувала заклад вищої освіти та акцентувала увагу на ключових освітніх напрямах, особливостях підготовки курсантів та студентів, а також навчальних лабораторіях, які діють на базі університету.

 

«Наш університет проводить велику кількість заходів, у тому числі наукових. Розвивається і міжнародне співробітництво: на сьогоднішній день ми співпрацюємо з більш ніж 20 країнами. Це двосторонній обмін, який здійснюється за результатами підписання меморандумів. До того ж ми входимо до складу AEPC – Асоціації Європейських Поліцейських Коледжів, а в рамках нашого співробітництва на базі університету відбувся спільний тренінг», – розповіла Лариса Романівна.

 

 

 

Зокрема представники чеської делегації мали змогу оцінити, як у ДДУВС проходить відкрите заняття із курсантами факультету органів досудового розслідування на тему «Досвід підготовки поліцейських у навчальних закладах Чеської Республіки. Впровадження методології допиту потерпілих, що знаходяться у надзвичайно вразливому стані».

 

 

Модератором відкритого заняття стала доцентка кафедри криміналістики та домедичної підготовки Наталя Павлова.

 

 

Як зазначила викладачка, головна мета заняття – відпрацювати у комплексі дії поліцейських від моменту скоєння злочину до проведення допиту.

 

 

«Сьогодні ми запропонуємо вам відпрацювати 2 фабули. Одна буде стосуватися вчинення насильства над неповнолітньою особою (дитина 6-ти років), а інша – систематичного вчинення насильства над родичами 16-річною дівчиною. Для цього ми змоделюємо ситуації у спеціальних тренінгових центрах», – зазначила Наталя Павлова.

 

Як зауважив старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Микола Репан, аналогів інтерактивній квартирі з протидії домашньому насильству, яку застосовують у професійній підготовці курсантів у ДДУВС, поки що в Україні не існує.

 

«Сьогоднішнє заняття – це закритий цикл подій: із моменту надходження заяви про скоєння злочину до притягнення правопорушника до відповідальності», – додав Микола Іванович.

 

У ході заняття курсанти факультету органів досудового розслідування відпрацювали дві фабули, запропоновані викладачами.

 

Так, в інтерактивній квартирі з протидії домашньому насильству відбулося моделювання ситуації з прибуттям на місце поліцейських та затриманням кривдника, який вчинював насильство над членами родини.

 

 

 

 

Окрім цього, на спеціальному полігоні «Кризова кімната, дружня до дитини» курсантами було здійснено відпрацювання допиту неповнолітнього із залученням психолога закладу.

 

 

 

 

 

Змоделювали й іншу фабулу: вчинення 16-річною дівчиною систематичного насильства над родичами. Так, курсант у ролі слідчого з допомогою психолога здійснив відпрацювання допиту підозрюваної у тренінговому центрі.

 

 

 

Після чергової практичної ситуації – робота над помилками, обговорення особливостей фабули та надання викладачами аргументованих порад курсантам.

 

Цього разу прокоментувати заняття мали змогу і представники чеської делегації. Так, Яна Хмелова зазначила, що полігони, які застосовуються у ДДУВС – це можливість відпрацьовувати отримані знання досить ґрунтовно.

 

«Маю відзначити тактику ведення допиту дитини – жертви домашнього насильства – поліцейським. Курсант вів себе досить емпатично та навіть дозволив дитині обрати, де їй зручніше сісти: це досить важливо у таких ситуаціях. До того ж ви застосовували під час допиту спеціальні анатомічні ляльки, адже з їх допомогою діти можуть розповісти навіть про сексуальне насильство. Ви всі досить гарно виконали свої ролі. Окремі слова вдячності варто висловити вашим викладачам», – зазначила Яна Хмелова.

 

 

У рамках візиту представникам чеської делегації організували екскурсію ключовими локаціями закладу.

 

Відділення зв’язків з громадськістю

Схожі новини:
21.03.2023
ДДУВС – 57 років: з нагоди річниці відзнаки отримують працівники закладу!
Відзначення 57-ої річниці з дня заснування Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ триває. Сьогодні на засіданні ректорату працівників закладу вітав ректор полковник поліції Андрій Фоменко.
16.01.2024
Курсанти ДДУВС пройдуть навчальну практику в органах прокуратури та судах
Дніпропетровським державним університетом внутрішніх справ організовано проходження навчальної практики в органах прокуратури та судах Дніпропетровської області