Контраст
Шрифт
Фахівці Національної академії внутрішніх справ відвідали центральний офіс Експертної служби МВС України
НАВС

У межах навчання за освітньо-науковою програмою підготовки здобувачів вищої освіти ступеня «доктор філософії» за спеціальністю «Право» професор кафедри криміналістичного забезпечення та судових експертиз ННІ № 2 НАВС полковник поліції Володимир Юсупов провів заняття на базі Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

У практичному занятті з навчальної дисципліни «Судово-експертне забезпечення правосуддя в Україні» взяли участь директор ДНДЕКЦ МВС Сергій Кримчук і його перший заступник Броніслав Теплицький.

Присутнім продемонстрували сучасні технологічні пристрої, які дають змогу пришвидшити процеси дослідження під час проведення біологічних досліджень, трасологічних, дактилоскопічних, балістичних та інших видів експертиз.

Увагу зосередили на криміналістичній техніці, яку активно використовують під час збирання та дослідження доказів у переважній більшості кримінальних правопорушень, зокрема й резонансних.

Технічне обладнання лабораторії біологічних досліджень та обліку надає можливість за наявності мінімальної кількості слідів біологічного походження виділяти ДНК-профіль особи.

У лабораторії досліджень, сертифікації зброї та обліку вдосконалювали практичні навички роботи з порівняльними мікроскопами для дослідження денця гільз, нарізів на кулях й інших слідів застосування вогнепальної зброї. Завдання з постановки на балістичний облік і виконання завдань експертизи зброї в сучасних умовах ефективно виконує автоматизована балістична ідентифікаційна система «BalScan». Її можливості буде використано для наповнення даними новоствореного Єдиного державного реєстру цивільної зброї після прийняття відповідного закону. Завдяки цьому можна буде документувати кожен випадок використання вогнепальної зброї, володіти повною інформацією стосовно власників зброї, її походження, даними щодо продажу або купівлі вогнепальної зброї тощо.

У лабораторії криміналістичних видів досліджень та обліку впроваджено нові способи й засоби трасологічних досліджень, за допомогою яких можна виокремити ширший спектр можливостей для побудови 3D моделей досліджуваних об’єктів (моделі та внутрішньої будови навісного замка циліндричного типу, моделі об’ємних слідів протектора взуття або покришки колеса транспортного засобу, відображення процесу утворення механічних пошкоджень на знаряддях злому внаслідок взаємодій їх з різними типами поверхонь під час застосування з протиправною метою).

Співпраця Національної академії внутрішніх справ та Експертної служби МВС сприяє вивченню інновацій у судовій експертизі й дає змогу апробувати практичні навички на найсучаснішому криміналістичному обладнанні.

Кафедра криміналістичного забезпечення та судових експертиз
навчально-наукового інституту № 2 НАВС

Схожі новини: