Контраст
Шрифт
«Функціонування Конституції України та проблеми реалізації її норм в умовах воєнного стану»
За такою назвою напередодні Дня Конституції України у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Регіональний науково-практичний семінар.
НАВС

До участі у заході долучилися понад 60 учасників – науковці, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів, правозахисних організацій, громадських організацій, здобувачі вищої освіти з Дніпра, Києва, Полтави, Чернігова, Сум, Харкова та інших міст.

&nbsp

Відкрила захід проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України Лариса Наливайко, яка привітала учасників з Днем Конституції – єдиним державним святом України, встановленим положеннями самої Конституції. Вона наголосила на тому, що метою науково-практичного семінару є об’єднання зусиль у розв’язанні актуальних питань сучасного конституціоналізму, у тому числі пов’язаних із конституційним процесом, буттям Основного Закону держави та реалізацією його норм в умовах воєнного стану.

&nbsp

&nbsp

З вітальними словами до учасників також звернулися голова Богунського районного суду міста Житомир, кандидат юридичних наук Дмитро Кузнєцов, науковий консультант судді Конституційного Суду України, кандидат юридичних наук Галина Карелова, начальник відділу з питань запобігання корупції Дніпровської міської ради Дмитро Зимний, директор громадської організації «Інститут реформ та інновацій» Роман Сердюк.

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

Модератором заходу – доцентом кафедри теорії та історії держави і права, кандидатом юридичних наук Ігорем Сердюком було організовано жваву дискусію та обговорення виступу завідувача кафедри конституційного та міжнародного права факультету № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, доцента, підполковника поліції Миколи Марчука про правовий режим воєнного стану в державі (погляд крізь призму Конституції України) та доповіді начальника сектора моніторингу Прилуцького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, член-кореспондента Національної академії наук вищої освіти України, кандидата юридичних наук Миколи Самбора, яка стосувалася гарантій, охорони та захисту прав і свобод людини в умовах воєнного стану.

&nbsp

&nbsp

Не менш змістовними та цікавими були виступи професора кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка, доктора юридичних наук, професора Андрія Кучука про Конституцію України саме як акту установчої влади народу. Презентували свої доповіді також науковці Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара: завідувач кафедри теорії держави і права, конституційного права та державного управління, кандидат філософських наук Людмила Мудриєвська, професор кафедри адміністративного і кримінального права, доктор юридичних наук, професор Наталія Юзікова, а також професор кафедри теорії держави і права, конституційного права та державного управління, доктор юридичних наук, професор Віктор Калашников, які запропонували для обговорення проблематику обмеження конституційних прав людини під час воєнного стану, питання інформаційної безпеки як основи національної безпеки України, висвітили особливості функціонування конституції США в умовах надзвичайного стану.

&nbsp

&nbsp

&nbsp

Неабиякий інтерес та дискусію викликали й виступи Станіслава Ковтуна, адвоката, Президента Дніпропетровської обласної громадської організації «Фонд конституційних і громадянських прав», старшого викладача кафедри цивільного, господарського та екологічного права НТУ «Дніпровська політехніка», про реалізацію окремих прав людини та громадянина в умовах воєнного стану (крізь призму міжнародного досвіду і реалій сучасної України) та Віталія Завгороднього, інспектора сектору реагування патрульної поліції відділення поліції № 12 Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області, майора поліції, доктора юридичних наук, професора кафедри теорії та історії держави і права про проблемні питання обмеження права власності в умовах правового режиму воєнного стану.

&nbsp

&nbsp

Презентували свої виступи й науковці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

&nbsp

&nbsp

За результатами роботи регіонального науково-практичного семінару були запропоновані й прийняті відповідні рекомендації та пропозиції, що будуть опубліковані у збірнику матеріалів.

&nbsp

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини:
15.08.2023
Комплексне інспектування вузу та територій новим ректором
Одразу після офіційного призначення ректор ДДУВС полковник поліції Олександр МОРГУНОВ здійснив повний обхід території та корпусів ДДУВС з метою комплексної інспекції та практичного занурення у поточну діяльність вишу.
16.12.2023
Курсант ДДУВС став срібним призером чемпіонату з фрі-файту
У Дніпрі пройшов відкритий чемпіонат області з фрі-файту (розділ submission fight): участь взяли близько 500 спортсменів та понад 40 спортивних клубів.