Контраст
Шрифт
Ганна Маляр: «Наш феномен – сьогодні на фронтах всі сили безпеки й оборони України, і це говорить про силу Української держави!»
У рамках Освітнього марафону для здобувачів вищої освіти системи МВС відбулася чергова лекція, спікером якої виступила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. Дискурс на тему «Актуальні питання кримінально-правової кваліфікації агресивної війни» відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.
НАВС

Учасників заходу привітав ректор ДДУВС полковник поліції Андрій Фоменко. Він подякував керівництву та представникам Міністерства внутрішніх справ України за організацію та проведення такого масштабного заходу як освітній марафон, який проводиться в рамках Всесвітньої акції «16 днів проти насильства».

 

 

«Впевнений, що сьогоднішній захід забезпечить формування правового світогляду наших здобувачів вищої освіти, розуміння того, що від кожного з них у майбутньому залежить надійний захист прав громадян. Проведення освітнього марафону – це крок до утвердження засад безбар’єрного середовища в українському суспільстві, подолання насильства та недопущення стереотипів і упереджень, спричинених дискримінацією», - сказав Андрій Євгенович.

 

 

Він акцентував на важливості всебічної співпраці представників влади, вчених, освітян, практиків і студентсько-курсантської молоді в пошуку оптимальних рішень у профілактиці та протидії насильству та побажав присутнім плідного діалогу.

 

 

З розгорнутим дискурсом виступила заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр. Розпочала лекцію з визначення поняття «війна» на міжнародному рівні, перерахувала ті обставини в Україні, які можна віднести до фактів війни згідно Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй 3314 «Визначення агресії». Серед них – перетин кордонів України чужими військами та анексія територій або їх тимчасова окупація.

 

 

У своєму виступі також перерахувала наявні у світі механізми протидії воєнним злочинам – це і норми міжнародного права, і санкції. Зауважила, що ці інструменти та інституції наразі в Україні не працюють.

 

 

Пані заступниця міністра акцентувала на необхідності визначення та розширення кола суб’єктів, винних у вчиненні воєнних злочинів, задля притягнення їх до міжнародної кримінальної відповідальності.

 

 

«Регулювати питання відповідальності – це одне з найважливіших питань, яке необхідно ставити гостро як на національному, так і на міжнародному рівнях, адже лише притягнення міжнародним судом до кримінальної відповідальності може стати дієвим способом у майбутньому запобігати та протидіяти війнам в Україні», – зазначила пані Ганна Маляр.

 

 

Більш детально лекторка зупинилася на питанні документування воєнних злочинів. Зокрема зазначила, що першими свідками зазвичай стають воєнні, втім вони в першу чергу мають виконувати свої основні функціональні обов’язки – вести боротьбу з ворогом та захищати кордони.

 

 

«Важливо, щоби першими на деокуповану територію зайшли не цивільні, а саме поліцейські. Це те, що ми називаємо стабілізаційними засобами. Зібрати та задокументувати докази на національному рівні – це питання правоохоронних органів, прокуратури, судів. Кримінальна відповідальність – це важливий фактор протидії колаборації та сепаратизму. І це єдиний спосіб дати юридичну оцінку воєнним злочинам у наш час», – сказала вона.

 

 

Заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр детально зупинилася на факторах безпеки, наголосивши на необхідності створювати воєнні союзи, вибудовувати потужну мілітарну та сильну економічно державу. Також акцентувала на необхідності продовжувати дотримуватися стандартів НАТО, вдосконалювати професіоналізм української армії, ефективно та швидко приймати управлінські рішення. Серед усіх інших факторів недопущення війни у майбутньому експертка виокремила необхідність дотримання культурної ідентичності та протидії інтеграції чужої культури в українську.

 

 

«Наш феномен – на фронтах всі сили безпеки й оборони України, і це говорить про силу нашої держави. У нас сьогодні там Нацполіція, Нацгвардія, прокуратура, Служба безпеки та Збройні Сили України. Такої координації, яка сьогодні відбувається у нашій державі, не було раніше. Та згуртованість силових відомств, яка є зараз – абсолютно безпрецедентна, і це один з елементів успішного протистояння агресору. Адже у кожної силової структури є свої специфічні знання та вміння, і коли вони об’єднуються – це дає потужну силу», – переконана пані Ганна Маляр.

 

 

У жвавому діалозі зі слухачами лекторка висвітлила й інші актуальні питання. Наостанок закликала всіх учасників марафону не бути байдужими до проблем, які виникають в умовах воєнного часу, адже це справа кожного українця, і передусім тих, хто обрав шлях стояти на варті законності й правопорядку.

 

 

Нагадаємо, впродовж двох тижнів перед курсантами та студентами закладів вищої освіти системи МВС України виступали представники державних та міжнародних інституцій з лекціями про недопущення будь-якого насильства у сучасному світі, дотримання прав людини, безбар’єрність та протидію дискримінації, а також особливості діяльності агенцій під час повномасштабного вторгнення рф на територію України.

 

 

Завершальний етап марафону, присвяченого Всесвітній акції «16 днів проти насильства», відбудеться 13 грудня. Спікерами виступлять Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України Маргарита Сокоренко.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини: