Контраст
Шрифт
ХНУВС спільно з Управлінням ООН по Наркотикам і злочинності (UNODC) розроблено методичні рекомендації
НАВС

 

Фахівцями науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Харківського національного університету внутрішніх справ (завідувачем та заступником завідувача НДЛ Костянтином Бугайчуком та Олексієм Сердюком) спільно з Регіональним програмним офісом управління ООН з наркотиків та злочинності в країнах Східної Європи (UNODC) розроблено методичні рекомендації «Організація діяльності підрозділів Національної поліції України по взаємодії з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини». Цей документ призначений для використання поліцейськими, які під час виконання своїх службових обов’язків взаємодіють з представниками груп ризику та особами, що мають досвід вживання наркотиків, або їх оточенням.

Серед проблемних питань, розв’язанню яких присвячено ці рекомендації, центральним є підвищення ефективності заходів профілактики вживання психоактивних, наркотичних речовин, зниження кількості злочинів, вчинених людьми, що вживають наркотики, шляхом створення механізмів інформування поліцейськими громадян з групи ризику про послуги установ, що надають профілактичні, лікувальні, реабілітаційні та інші послуги на території громад. Така діяльність є визначальним чинником переорієнтації наркополітики з кримінально-карного ухилу на пріоритетність здійснення заходів щодо зниження незаконного попиту.

У рекомендаціях роз’яснено актуальність здійснення профілактичних заходів, розглянуто питання координації співпраці поліції з громадами, організації тематичної освіти поліцейських, профілактики ВІЛ серед груп підвищеного ризику інфікування, в тому числі профілактики ВІЛ серед поліцейських, оцінки діяльності по інформуванню груп ризику та звітності щодо профілактики ВІЛ.

У рекомендації включено алгоритм дій поліцейського по інформуванню груп ризику та методику швидкого скринінгу вживання наркотиків або психоактивних речовин.

Ця розробка є продовженням співпраці Харківського національного університету внутрішніх справ, Департаменту персоналу МВС України, Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України та регіонального програмного офісу Управління ООН з наркотиків та злочинності в країнах Східної Європи щодо питань, пов’язаних із протидією незаконному обігу наркотичних речовин, науковим та законодавчим забезпеченням цього процесу.

 Завантажити методичні матеріали

Схожі новини: