Контраст
Шрифт
Кафедра військової підготовки НАВС
НАВС

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 962 «Про утворення військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів та внесення змін у додаток до Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу», спільного наказу Міністерства оборони України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства внутрішніх справ України від 9 червня 2016 року № 297/641/482 «Про утворення кафедр військової підготовки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) та Національної академії внутрішніх справ (м. Київ)» у Національної академії внутрішніх справ створено кафедру військової підготовки, яка є її структурним підрозділом, що здійснює освітню діяльність з військово-професійної підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу.

Військову підготовку на добровільних засадах проходять громадяни України, які мають або здобувають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров’я та морально-діловими якостями.

Кафедра здійснює підготовку громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу для потреб Національної гвардії України та інших військових формувань за військово-обліковими спеціальностями:

- «Організація морально-психологічного забезпечення військ (сил)»;

- «Психологія»;

- «Бойове застосування з’єднань, військових частин, підрозділів Національної гвардії України з охорони та оборони важливих державних об’єктів і комунікацій»;

- «Бойове застосування з’єднань, військових частин та підрозділів Національної гвардії України з охорони громадського порядку».

Перший набір громадян України на навчання відповідно до військово-облікових спеціальностей кафедра здійснила 2016 року.

Освітній процес на кафедрі військової підготовки забезпечують науково-педагогічні працівники з вищою військовою освітою, військово-професійним та педагогічним досвідом роботи, офіцери запасу та у відставці: завідувач кафедри полковник Гречко Володимир Федорович, заслужений працівник освіти, кандидат педагогічних наук, професор полковник Зелений Володимир Іванович, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, кандидат військових наук, доцент, полковник Лисенко Сергій Васильович, учасник бойових дій на Сході країни та багатьох миротворчих місій, старший викладач підполковник Бахтов Андрій Григорович, викладачі полковник Охрімчук Олег Іванович, підполковники Грош Володимир Іванович і Павлов Микола Тухтарович.

Військову підготовку планують і проводять протягом одного навчального дня на тиждень (методом «військового дня») строком до двох років навчання. Курс охоплює теоретичну та практичну підготовку, комплексні практичні заняття з вивчення первинної військово-професійної підготовки й тактичної медицини.

Освітній процес передбачає вивчення спеціальних розділів військової дисципліни «Військова підготовка», а саме: «Загальновійськова підготовка», «Організація та методика роботи з особовим складом», «Тактична й тактико-спеціальна підготовка», «Військово-технічна і військово-спеціальна підготовка», «Комплексні практичні заняття», «Навчальний збір», які за змістом охоплюють 27 відповідних модулів навчальної програми.

Метою проведення військової підготовки є забезпечення Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших військових формувань необхідною кількістю військовонавчених громадян для виконання військового обов’язку в запасі, проходження військової служби за контрактом або за призовом осіб офіцерського складу, проходження служби у військовому резерві, а також забезпечення реалізації права громадян на рівні можливості у виборі професії шляхом здобуття додаткових знань, умінь, навичок, необхідних для належного виконання військового обов’язку в запасі в мирний час, обов’язків військової служби у воєнний час та для майбутньої професійної діяльності.

Відповідно до гендерної політики держави, обмежень щодо навчання осіб жіночої статі немає. Нині 13 з них, закінчивши кафедру військової підготовки, проходять службу в різних військових формуваннях (М. О. Барських, І. Д. Бондарчук, І. В. Вернигора, А. І. Волкова, К. Б. Гусейнова, О. В. Іляшенко, Г. С. Мадалієва, М. І. Ніколенко, О. В. Паюк, Я. М. Піковець, Т. О. Рій, О. П. Рудник, Я. Б. Старін).

На сьогодні 39 осіб, які закінчили кафедру військової підготовки, прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу і проходять службу в різних військових формуваннях: Збройні Сили України – 12, Національна гвардія України – 8, Національна поліція України – 14, Служба безпеки України – 2, Державна прикордонна служба – 2, Державна служба України з надзвичайних ситуацій – 1.

Відповідно до вимог нормативно-правових актів, на кафедрі старший діловод В. В. Воробйова й лаборант О. Г. Любенко ведуть документацію щодо планування, обліку навчальної, методичної та наукової роботи, листування з міністерствами та відомствами тощо.

Директор Департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України генерал-майор М. С. Садовський, ознайомившись з польовою навчальною базою академії та її використанням в освітньому процесі підготовки офіцерів запасу за визначеними військово-обліковими спеціальностями, а також перевіривши організацію кафедрою комплексних практичних занять, високо оцінив матеріально-технічну базу та рівень проведення занять науково-педагогічними працівниками.

Посиленню практичної складової сприяє проведення практичних занять за тематикою модулів навчальної програми «Озброєння та військова техніка» на базі державного підприємства «Київський бронетанковий завод».

Відпрацювання тактичних задач, вправ зі стрільби та проведення тактико-спеціальних навчань відбувається на польовій навчальній базі військової частини 3070 «Міжнародний міжвідомчий багатопрофільний центр підготовки підрозділів Національної гвардії України» (с. Старе), навчально-наукового інституту № 1 НАВС (с. Віта-Поштова), Київського центру первинної професійної підготовки «Академія поліції» (с. Новосілки, урочище «Лужок»).

З метою впровадження передового досвіду бойової підготовки в освітній процес кафедра проводить виїзні практичні заняття на базі полку патрульної служби поліції особливого призначення «Київ» ГУНП у м. Києві.

У межах реалізації рішення розширеного засідання колегії Міністерства оборони України щодо реформування системи військової освіти та підготовки військ з урахуванням вимог виконання заходів оборонної реформи, на кафедрі проведено науково-практичні конференції «Перші кроки до армійських вершин», «Психолог – запорука боєготовності підрозділу», «Особливості збройного конфлікту в Нагорному Карабасі та морально-психологічні аспекти бойових дій».

За незначний строк існування військового навчального підрозділу академії Головне управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України двічі здійснювало перевірку кафедри щодо можливості здійснювати підготовку офіцерів запасу за військово-обліковими спеціальностями «Організація морально-психологічного забезпечення військ (сил)» та «Психологія». Крім того, перевірку здійснювала Головна інспекція Міністерства оборони України з метою визначення спроможності кафедри та відповідності освітньої діяльності підготовки військових фахівців вимогам чинного законодавства України, наказів і директив Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства освіти і науки України. За підсумками інспектування кафедру визнано спроможною виконувати поставлені завдання.

 

Основою практичного аспекту підготовки офіцерів запасу, їх тактично-бойової вишколеності є польова виучка, спрямована на вивчення та впровадження в освітній процес бойового досвіду підрозділів та військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України, набутого під час бойових дій в зоні ООС (АТО), формування високої моральної стійкості, психологічної готовності та лідерських якостей до сучасного бою.

З 2016 року донині військову підготовку пройшли 883 особи. Кафедра здійснила три випуски й наказами Міністра оборони України 310 особам було присвоєно первинне військове звання офіцерського складу «молодший лейтенант запасу».

Із них закінчили навчання на «відмінно» 15 осіб (Д. І. Алешко, М. А. Ващук, О. М. Грицьків, В. В. Дубініна, П. В. Заболоцький, М. О. Капаріха, В. М. Коберник, А. П. Колодій, А. І. Компаніченко, В. О. Кривий, М. С. Лимарь, І. П. Новік, О. В. Паюк, Д. Л. Чаус, В. Н. Шкребтій), а десять осіб брали участь у бойових діях на Сході країни в ООС (М. А. Ващук, В. О. Гандзій, В. О. Гвоздецький, В. С. Божко, В. І. Коляда, В. О. Кривий, О. В. Малишев, І. В. Мельничук, В. М. Пархоменко, М. І. Ніколенко).

Випускники кафедри, які мають ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний теоретичний і практичний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу та комплексні практичні заняття з вивчення курсу первинної військово-професійної підготовки та тактичної медицини, пройшли навчальний збір, склали випускний екзамен, складають Військову присягу на вірність Українському народові. Наказом Міністра оборони України їм присвоюють первинне військове звання «молодший лейтенант запасу».

Напередодні відзначення 100-річчя з дня заснування Національної академії внутрішніх справ приєднуємося до найщиріших привітань багатотисячного колективу. Приємно зауважити, що кафедра військової підготовки також зробила свій внесок у цю подію п’ятою річницею з початку освітньої діяльності щодо підготовки офіцерів запасу і впевнено рухається вперед до військових вершин.

Кафедра військової підготовки НАВС

Схожі новини: