Контраст
Шрифт
ЛьвДУВС долучився до інформаційного заходу «День НАТО»
НАВС

Інформаційний захід «День НАТО» відбувся у Львівському державному університеті внутрішніх справ. До обговорення цієї вкрай важливої теми долучилися проректор Львівського державного університету внутрішніх справ Олег Шинкарук, завідувачка відділення актуалізації навчання та практичної підготовки Олександра Захарова та завідувач відділення міжнародної освітньої діяльності Василь Франчук. Активними учасниками події стали курсанти факультетів, що здійснюють підготовку фахівців для підрозділів Національної поліції, а також здобувачі освітнього ступеня «магістр» факультету №1 ЛьвДУВС.

 1

Захід проходив дистанційно на онлайн-платформі ZOOM, а його спікерами виступили представники Міністерства внутрішніх справ України, Урядового офісу з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України. До зустрічі також приєдналися посадовці Міжнародного секретаріату НАТО.

 2

Онлайн-подію організували з метою інформування молоді щодо реалізації державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції, підвищення обізнаності здобувачів щодо діяльності та розвитку Північноатлантичного альянсу, розуміння напрямків співробітництва Україна-НАТО у безпековій сфері.

 3

Привітала учасників події заступниця міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук. «Сьогодні ні у кого не виникає сумнівів, що поступ до євроатлантичної інтеграції є безумовно нашим пріоритетом. Ми розуміємо, що це вже не так далекосяжно, як здавалося колись. Ми дуже наблизилися до тих демократичних перетворень, яких вимагає майбутній вступ до Північноатлантичного альянсу. Останні роки фундаментально змінили рівень наших взаємовідносин із НАТО. Перш за все, зміни відбулися у нашому сприйнятті цієї організації. І сьогодні рівень довіри до Альянсу та його структур є високим», - відзначила Тетяна Ковальчук.

 4

Звертаючись до молоді, вона акцентувала увагу на тому, що Україна та НАТО мають спільну візію, парадигму прагнень та очікувань. Це яскраво ілюструють євроатлантичні цінності, які є близькими для нас – прагнення щодо демократичного розвитку, верховенства права, гідного ставлення до людини та впровадження людиноцентричного підходу.

«У минулому році Україна отримала статус партнера НАТО з розширених можливостей, долучилася до розробки Стратегічної візії Північноатлантичного альянсу до 2030 року. Продовжується спільна участь у навчаннях із країнами-членами НАТО і ми маємо можливість отримувати найкращі практики та досвід, який нам знадобиться у повсякденній діяльності», - зауважила заступниця міністра.

Вона підкреслила, що одним із найважливіших здобутків такого партнерства для наших громадян є гарантована безпека. «Це дуже високий рівень захищеності від зовнішніх викликів та загроз», - наголосила Тетяна Ковальчук.

 6

Вона зазначила, що шлях трансформації до Північноатлантичного альянсу передбачає демократичні зміни всередині нашої країни. Йдеться, насамперед, про доброчесність, професійний розвиток, впровадження гендерної політики, рівних прав та можливостей. До таких змін слід віднести і боротьбу з корупцією, формування прозорої судової та податкової систем, поліцейської структури за новими стандартами. «Сьогодні ми повинні докласти усі зусилля, аби зробити свій внесок у розбудову архітектури євроатлантичної безпеки», - підсумувала заступниця міністра Тетяна Ковальчук.

 7

Із привітальним словом до учасників заходу звернулася директорка Центру інформації і документації НАТО в Україні Вінета Кляйне: «Наступні декілька годин ми дізнаємося багато цікавої інформації про Північноатлантичний альянс, його принципи, цінності та пріоритети. Я вдячна Міністерству внутрішніх справ України за організацію цього заходу. Зичу всім учасникам чудового навчального процесу і закликаю ставити питання та бути активними».

 8

Заступниця Генерального секретаря НАТО з публічної дипломатії Кармен Ромеро також привітала учасників події. «Шановні курсанти! Для мене велика честь сьогодні до вас звертатися. Це чудово, що МВС вирішило організувати «День НАТО» і запросило нас до участі. Це дуже добра нагода для здобувачів почути більше нового про Альянс, його роботу, спрямовану на забезпечення міжнародного миру та безпеки. Сьогодні ми поговоримо, чому партнерство з Україною є настільки важливим для нашої організації», - наголосила заступниця Генерального секретаря НАТО.

Кармен Ромеро зауважила, що суверенна і процвітаюча Україна має важливе значення для безпеки НАТО, саме тому українці відчувають таку істотну підтримку з боку організації.

«Під час пандемії коронавірусу Альянс надавав вам допомогу у вигляді медичних ресурсів, а Україна направляла нам медичних співробітників. Саме так працює солідарність», - пояснила вона.

Крім цього, побажала курсантам успіхів у навчанні та професійного зростання, адже вони обрали для себе дуже шанобливу професію. «Ви бороните цінності, які відстоюють НАТО та Україна», - відзначила Кармен Ромеро.

 9

Спікерами онлайн-зустрічі також були представники Міжнародного секретаріату НАТО - Таня Хартман, керівниця підрозділу східного партнерства, та Барбора Маронкова з відділу по взаємодії з країнами-партнерами НАТО Департаменту публічної дипломатії.

 10

Зокрема, Таня Хартман у своєму виступі наголосила: «Протягом 72 років ми є найбільш успішним політико-військовим альянсом. НАТО відіграє важливу роль у безпеці євроатлантичного регіону. Впродовж цього періоду організація провела значну кількість заходів для розвитку багатьох країн. Ми успішні завдяки тому, що зуміли адаптуватися до викликів та загроз часу».

Вона відзначила, що одним з-поміж найважливіших завдань НАТО є колективна оборона. 30 країн-членів працюють разом для того, щоб сформувати безпечне євроатлантичне середовище.

 11

Під час онлайн-зустрічі із доповіддю також виступила Інна Потапова, керівниця експертної групи з розробки Річних національних програм під егідою Комісії Україна-НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України Секретаріату КМУ.

 12

Про поточний стан та перспективи євроатлантичної інтеграції у безпековій сфері розповіла Людмила Чубинська, начальниця головного управління європейської та євроатлантичної інтеграції Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС.

 13

Далі із доповіддю виступила старший менеджер проєктів Програми Україна-НАТО з професійного розвитку Анастасія Мішкіна. А представниця Програми НАТО з розбудови доброчесності Міжнародного секретаріату НАТО Надя Міланова акцентувала на імплементації навчальних програм у секторі безпеки і оборони.

 14

Крім цього, під час зустрічі йшлося про стратегічні комунікації та боротьбу з дезінформацією.

Захід пройшов насичено та цікаво. Курсанти активно долучалися до обговорення, ставили спікерам запитання, а також демонстрували свої знання під час вікторини про НАТО.

Схожі новини: