Контраст
Шрифт
Науковці, практики та міжнародні експерти обговорили шляхи протидії злочинності у сучасних умовах
НАВС

Уже не перший рік поспіль Львівський державний університет внутрішніх справ об’єднує науковців, практиків та міжнародних фахівців задля широкого обговорення та пошуку шляхів протидії злочинності у сучасних умовах. Традиційно до заходу долучаються представники різних інституцій, які прагнуть обмінятися досвідом, напрацюваннями та досягненнями у цій сфері.

  

Цьогоріч формат заходу було змінено у зв’язку із карантинними обмеженнями – учасники міжнародної конференції спілкувалися та дискутували онлайн. До обговорення долучилися понад 100 науковців та практиків. Своїм баченням шляхів протидії злочинності поділилися міжнародні експерти із Польщі та Румунії, а також представники МВС України, Національної поліції України, Головного управління Національної поліції Львівщини, Управління стратегічних розслідувань у Львівській області, Львівської обласної прокуратури та відомчих закладів вищої освіти – Національної академії внутрішніх справ, Харківського національного університету внутрішніх справ і Донецького юридичного інституту МВС України.

Співорганізатором конференції виступило Регіональне представництво Консультативної Місії Європейського Союзу у Львові.

  

Розпочала захід проректорка ЛьвДУВС Ольга Балинська. Звертаючись до учасників засідання, вона побажала усім плідної дискусії та переказала вітання від ректорату університету. «Ця конференція зібрала однодумців – науковців та практиків, які є фахівцями у сфері протидії злочинності. З огляду на це, ми побудували програму заходу так, щоб обговорити основні проблемні питання у цій сфері: здійснити аналіз нормативних документів та механізму їх реалізації, процесу підготовки майбутніх правоохоронців, а також почути думки закордонних експертів із цих питань. Спільно протидіяти злочинності - завдання кожної цивілізованої держави, адже у глобалізованому сучасному світі ця проблема набуває транснаціонального характеру», - відзначила Ольга Балинська.

  

Із привітальним словом до учасників міжнародного заходу звернулася голова Регіонального представництва Консультативної Місії Європейського Союзу у Львові Ханнелоре Вальєр. «ЛьвДУВС – університет, який надихає нас та підтримує у намаганні впроваджувати реформи, - наголосила вона. - Переконана, що університети є одними із найбільш важливих інституцій у країні. Вони концентрують інтелект та найкращі уми, є тією рушійною силою, що призводить до змін, а ще - формують нове покоління, новий менталітет та спосіб мислення. Тож ми завжди з радістю підтримуємо Львівський державний університет внутрішніх справ та заходи, які тут проводяться».

  

Пошук нових шляхів протидії злочинності є вкрай важливим, - зауважила Ханнелоре Вальєр. Саме тому представники Консультативної Місії ЄС долучилися до сьогоднішнього обговорення та сподіваються, що результати конференції допоможуть у подоланні цієї проблеми.

До учасників конференції також звернулася професорка Барбара Щипта-Клак, передавши вітання від керівництва Вищої державної техніко-економічної школи в Ярославі, що у Республіці Польща. Вона зазначила, що для подолання злочинності необхідно розробити нові інструменти та засоби ефективного реагування. «Обмін знаннями та досвідом між представниками правоохоронних органів, судової влади та науковцями має особливе значення у протидії цій проблемі», - підкреслила Барбара Щипта-Клак.evious

Загалом робота науково-практичного заходу була розділена на дві дискусійні платформи. Перша - стосувалася нормативно-правового забезпечення та реформування правоохоронної діяльності. Під час другої – говорили про особливості антикорупційної політики в Україні та закордоном. Модерувала дискусії проректорка ЛьвДУВС Ольга Балинська.

Розпочав обговорення професор кафедри кримінального права і кримінології факультету №1 Львівського державного університету внутрішніх справ, член-кореспондент Національної академії правових наук України Вячеслав Навроцький. Доповідач поділився із учасниками конференції думками про розвиток сучасного кримінального права та розповів про ідеї, які планують запровадити у практику протидії злочинності.

Професорка кафедри кримінально-правових дисциплін юридичного факультету ЛьвДУВС Ірина Гловюк присвятила свою доповідь темі удосконалення КПК України у контексті законопроєктних пропозицій.

Під час конференції також йшлося про шляхи вдосконалення кримінального процесуального законодавства для нівелювання проблем, що виникають при затриманні та провадженні обшуку особи. Своїми міркуваннями на цю тему поділилася професорка кафедри адміністративного права та адміністративного процесу факультету №3 ЛьвДУВС Ірина Басиста.

Старший радник із загальної поліцейської діяльності Регіонального представництва КМЄС у Львові Марек Джержега розповів про окремі аспекти реформування поліції у Польщі. А професор кафедри оперативно-розшукової діяльності факультету №2 ЛьвДУВС Анатолій Мовчан розпочав дискусію щодо підготовки слідчих і дізнавачів для органів Національної поліції України.

Учасники конференції активно долучалися до обговорення, ділилися власним досвідом та напрацюваннями щодо різних аспектів протидії злочинності.

  

Наступну дискусійну панель розпочав голова Громадської ради при МВС України, керівник Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції» Володимир Мартиненко, який запропонував подискутувати на тему: «Боротьба з корупцією в Україні – міф чи реальність».

Він зазначив, що сьогоднішня конференція розпочинає низку науково-практичних заходів, присвячених антикорупційним питанням.

«Ми активно працюємо над тим, аби до обговорення проєктів законів залучали науковців, враховували їхні думки та напрацювання», - підсумував Володимир Мартиненко.

  

Радник Консультативної Місії ЄС з питань боротьби з корупцією Адріан Бану також приєднався до дискусії. Міжнародний фахівець розповів про модель оцінки корупційних ризиків Румунії.

  

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Центру кримінальної аналітики Національної академії внутрішніх справ Владислав Школьніков ознайомив із можливостями АРІ-інтерфейсу під час обробки та аналізу відкритих даних у сфері запобігання корупції. А завідувач наукової лабораторії з проблем протидії злочинності НАВС Андрій Вознюк виступив на тему «Корупційні кримінальні правопорушення: актуальні питання законодавства та правозастосування».

Марта Самченко, начальниця 6 відділу (протидії корупції) Управління стратегічних розслідувань у Львівській області, поділилася цікавими кейсами, що стосуються застосування антикорупційного законодавства на практиці.

  

За підсумками міжнародної науково-практичної конференції було ухвалено відповідну резолюцію, куди увійшли основні ідеї та пропозиції, висловлені учасниками заходу.

Схожі новини: