Контраст
Шрифт
Науковці та практики обговорили проблеми захисту прав і свобод людини в умовах воєнного стану
НАВС

У Львівському державному університеті внутрішніх справ відбувся науковий семінар «Конституційні права і свободи людини та громадянина в умовах воєнного стану». Співорганізатором заходу стала Львівська лабораторія прав людини і громадянина Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України. Подія проходила онлайн на платформі ZOOM.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася проректорка вишу Ольга Балинська.

«Коли ми планували цей захід, не могли передбачити, що проблема конституційних прав і свобод людини буде настільки гострою для України. Конституція гарантує нам законні інтереси і, водночас, обумовлює, що у час війни ці права і свободи можуть бути обмежені. Звичайно не всі, а ті, які торкаються цілісності держави. Вірю, що незабаром у нашій країні запанує мир. І вже на вільній від агресора землі ми зможемо забезпечити права і свободи не лише своїм громадянам, а й гостям з країн усього світу», – наголосила Ольга Михайлівна.

Науковці та практики обговорили особливості реалізації конституційних прав і свобод людини та громадянина в умовах воєнного стану, їхні обов’язки. Йшлося також про гарантії забезпечення прав дитини під час війни.

Зокрема, про удосконалення системи конституційних прав та свобод як передумови набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС розповів Святослав Добрянський, провідний науковий співробітник Львівської лабораторії прав людини і громадянина НДІ державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України.

Петро Рабінович, завідувач цієї ж установи, виступив із темою «Діяльність Організації Об'єднаних Націй у протидії військовій агресії Російської Федерації проти України».

Наступним доповідачем став Владислав Карелін, викладач кафедри правового забезпечення Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він описав присутнім міжнародний досвід діяльності військової поліції.

Із презентацією про об’єкти та предмети громадського контролю виступила Ірина Шопіна, професорка кафедри адміністративно-правових дисциплін ЛьвДУВС.

Як знайти баланс між публічним інтересом та індивідуальними правами в умовах воєнного часу – розповіла Андріана Бадида, доцентка кафедри теорії та історії держави і права Ужгородського національного університету.

«Питання реалізації конституційного права на професійну правничу допомогу у кримінальному провадженні в умовах воєнного стану» – із такою доповіддю виступила Ірина Гловюк, професорка кафедри кримінально-правових дисциплін Інститут права ЛьвДУВС.

Насамкінець  Інна Остапенко, доцентка кафедри правового забезпечення військового факультету фінансів і права Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ознайомила колег з інформаційно-правовими аспектами стратегічних наративів в умовах повномасштабної російської агресії.

Відзначимо, що до участі в семінарі долучилися представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Міжрегіональної академії управління персоналом, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського університету бізнесу та права, Навчально-наукового інституту права імені князя Володимира Великого, Національного університету кораблебудування, Ужгородського національного університету, Львівської лабораторії прав людини і громадянина НДІ державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України, а також ЛьвДУВС.

Схожі новини: