Контраст
Шрифт
Обговорення перспектив запровадження технічних інновацій у практику розкриття злочинів
НАВС

25 лютого на базі НАВС відбулося засідання міжвідомчого науково-практичного круглого столу, присвяченого проблематиці використання досягнень сучасної науки й техніки в розкритті злочинів.

Гостями наукового заходу на локаціях академії та в режимі онлайн стали представники оперативних служб центрального апарату й обласних управлінь Національної поліції, Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, завідувачі кафедр провідних освітніх закладів, іноземні експерти, а загалом – понад 100 знаних учених і практиків з усіх регіонів країни.

Круглий стіл проводили в межах заходів, присвячених 100-річчю НАВС. Тематику заходу обрано не випадково, адже візією академії є лідерство в системі освіти серед ЗВО правоохоронного спрямування та впровадження інноваційних технологій в освітню та наукову діяльність.

Розпочинаючи роботу круглого столу, з вітальним словом звернувся ректор НАВС генерал поліції другого рангу Володимир Чернєй. Він зауважив, що пріоритетом для академії є вдосконалення всіх видів професійного навчання поліцейських, які опановують сучасні методи й засоби розкриття та розслідування злочинів.

«Для цього ми запровадили нові актуальні спеціалізації підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції. Майбутні слідчі й оперативники засвоюють технології кіберрозвідки, кримінального аналізу, розвідувальних та оперативно-технічних заходів, поліграфічних обстежень, – зазначив Володимир Чернєй. – Також пріоритетним вважаємо науково-експертний супровід розгляду Комітетом ВР з питань правоохоронної діяльності. Ми їм вдячні за вдосконалення законодавчого забезпечення ОРД. Ця фахова спеціалізація закріплена за академією ще із 60-х років минулого століття».

Ректор НАВС побажав усім учасникам заходу плідної роботи, ефективного обміну досвідом і здобутками.

Модератор заходу – завідувач кафедри ОРД НАВС генерал поліції третього рангу Сергій Тіхонов наголосив, що мета круглого столу – залучити якомога більше інновацій і технологічних рішень, які вже активно використовують в інших державах (можливо, навіть на побутовому рівні), однак ще не застосовують у процесі розкриття злочинів.

Радник Міністра внутрішніх справ України генерал поліції першого рангу Сергій Князєв акцентував увагу присутніх на тому, що тематика круглого столу актуальна і вкрай важлива в умовах сьогодення. «Ми обговорюємо проблематику неприпустимих доказів, обміняємося досвідом і неодмінно допоможемо практичним працівникам у їхній повсякденній діяльності», – зазначив екс-Голова Національної поліції України.

До присутніх звернувся народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Володимир Захарченко: «Ми бачимо, як трансформуються злочини, зловмисники дедалі активніше використовують цифрові технології для вчинення злочинів. Оперативно-розшукова діяльність також повинна йти на випередження і використовувати новітні технології. Ми як законотворці просимо допомоги у вас, фахівців, для розроблення законопроєктів, які значно полегшать роботу правоохоронців, щоб вони мали змогу якісніше збирати докази, документувати їх і не дозволяти злочинцям уникати відповідальності», – зауважив парламентар.

Заступник керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Володимир Баранець подякував Академії за організацію наукової платформи, що об’єднує професіоналів як у сфері практичного правозастосування, так і провідних учених. Він наголосив, що НАВС традиційно відіграє ключову роль в організації процесів законотворення: «Плідною виявилася наша співпраця щодо імплементації інституту кримінальних проступків у практичну діяльність правоохоронних органів, розроблення законодавчих змін у боротьбі з організованою злочинністю, сфері безпеки дорожнього руху, ОРД тощо».

«Надзвичайно важливо, щоб наукові розробки застосовували на практиці, щоб усі напрацювання були не на папері, а активно впроваджувалися в життя та були корисними суспільству», – додав голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко. Він зосередив увагу на питанні створення реєстру ДНК, що допомагатиме в процесі розслідування кримінальних правопорушень. Проаналізовано питання роботи із соцмережами: «У наш час соцмережі застосовують не тільки для продажу наркотиків і реалізації шахрайських схем. Суспільство шокує створення так званих груп смерті, у які заманюють наших дітей».

 

 

Про особливості створення та функціонування біометричних баз даних розповів голова Державної міграційної служби Максим Соколюк. Наразі експерти ДМС за підтримки експертів профільного парламентського комітету та науковців опрацьовують варіанти законодавчого унормування використання відповідних баз даних правоохоронними органами.

Начальник Департаменту оперативно-технічних заходів Національної поліції України генерал поліції третього рангу Михайло Кузнєцов навів приклади використання новітніх технологій для встановлення особи підозрюваного та його місцезнаходження.

Досвідом розкриття злочинів оперативними підрозділами київського обласного главку поліції поділився начальник ГУ НП в Київській області полковник поліції Андрій Нєбитов.

Особливий інтерес присутніх викликала презентація директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Сергія Кримчука, що стосувалась тонкощів ДНК-ідентифікації особи.

Спікери за активної участі кафедралів і науковців академії жваво обговорювали проблематику ефективності розкриття злочинів, ділилися сучасними технічними новаціями в системі відеоспостереження, ідентифікації осіб, цифрової криміналістики тощо.

До експертних обговорень долучилися й іноземні фахівці. З презентацією виступив екс-керівник поліції метрополітену міста Лондона Ендрю Кемпбел Ватсон.

У засіданні круглого столу взяли участь й молоді дослідники. Зокрема, курсант 3-го курсу ННІ № 1 НАВС рядовий поліції Вікторія Буяльська доповіла результати дослідження щодо особливостей розкриття злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів із використанням інноваційних технологій (месенджерів і соціальних мереж).

Наостанок учасники круглого столу відзначили, що у спектрі науково-практичних інтересів особливої уваги наразі потребують питання законодавчого закріплення питань використання генної інформації людини, збирання електронних (цифрових) доказів та проведення оперативно-розшукових заходів в нових реаліях.

За загальним переконанням, завдяки розробленим науковцями і фахівцями правоохоронної сфери пропозиціям та рекомендаціям, а також спільним зусиллям іноземних партнерів, депутатського корпусу, урядовців, керівників зацікавлених відомств може бути забезпечено реальне впровадження в практику всіх інновацій, які сприятимуть зниженню рівня злочинності в Україні.

 

Матеріали міжвідомчого науково-практичного круглого столу (Київ, 25 лютого 2021 року) "Використання досягнень сучасної науки й техніки в розкритті злочинів"

 

Відділення комунікації НАВС

Схожі новини: