Контраст
Шрифт
Понад 200 фахівців з усієї країни: яким був всеукраїнський форум у ДДУВС?
Всеукраїнський науково-практичний форум «Психолого-педагогічні засади національно-патріотичного виховання в умовах воєнного стану» відбувся сьогодні у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Учасниками заходу стали понад 200 фахівців, серед яких академіки, професори, доктори наук, викладачі, практики, представники правозахисних, громадських організацій та здобувачі вищої освіти.
НАВС

Із вітальним словом до присутніх звернулася в.о. директора Департаменту освіти, науки і спорту МВС України Інна Ящук. Вона зазначила, що головною метою форуму є створення платформи для діалогу між науковцями та психологами-практиками для застосування у роботі найкращих наукових досягнень, а також аналізу та систематизації досвіду психологічної допомоги різним категоріям населення України в умовах воєнного стану.

 

 

Як зауважив ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко, форум всеукраїнського рівня проводиться за підтримки Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України.

 

«Питання заходу є актуальними для всієї спільноти демократичних держав в умовах військових, економіко-політичних, інформаційних та інших загроз, що підривають основоположні правові цінності і принципи. В цілому ж виховання громадянина-патріота України, підготовленого до життя, з високим рівнем національної свідомості набуває надважливого значення, адже завдяки патріотизму молоді та всього суспільства ми зупинимо російську агресію, і саме вона буде мотивувати до розбудови та процвітання України», – підкреслив Андрій Євгенович.

 

 

До вітань приєдналася також проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Лариса Наливайко, яка наголосила, що форум є рухом до подальшого утвердження вільної, демократичної, європейської країни з високим науковим потенціалом, один із принципів якого – національно-патріотичне виховання та консолідація громадянського суспільства.

 

 

Серед учасників заходу – начальниця відділу психологічного забезпечення Департаменту персоналу МВС України Ніна Лигун, перша заступниця начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Ольга Захарова, заступник начальника управління науки, вищої та професійно-технічної освіти, начальник відділу науки, вищої освіти та атестаційної експертизи Микола Кравченко, заступник директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Сергій Луденський.

 

 

Загалом у форумі взяли участь представники 32 установ, організацій, закладів вищої освіти з усієї України (Київ, Дніпро, Харків, Запоріжжя, Луцьк, Львів, Сєвєродонецьк, Вінниця, Кропивницький тощо).

 

Під час науково-практичного форуму психологи, правники, практики та науково-педагогічні працівники обговорили питання пріоритету національно-патріотичної складової формування особистості здобувача вищої освіти в сучасній парадигмі вищої освіти, виклики сьогодення у національно-патріотичному вихованні молоді, а також досвід і перспективи патріотично орієнтованої освіти майбутніх фахівців. Зокрема запропонували удосконалювати форми роботи з молоддю та розширювати вектори розвитку національної самосвідомості юнацтва в умовах воєнного стану.

 

У рамках заходу свою доповідь презентувала завідувачка кафедри фізичної реабілітації Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Людмила Сущенко, яка розповіла про пріоритети національно-патріотичної складової формування особистості здобувача вищої освіти в сучасній парадигмі вищої освіти.

 

Із власною доповіддю виступила завідувачка кафедри педагогіки та психології Харківського національного університету внутрішніх справ Олена Федоренко, яка зосередила увагу на сучасних викликах у національно-патріотичному вихованні молоді.

 

У роботі заходу взяла участь завідувачка кафедри соціальної роботи і соціальної педагогіки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Марина Васильєва. Спікерка розповіла про досвід і перспективи патріотично орієнтованої освіти майбутніх фахівців соціальної галузі.

 

Свою доповідь презентувала і завідувачка кафедри практичної психології Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» Елліна Панасенко. Вона зупинилася на векторах розвитку національної самосвідомості здобувачів вищої освіти в умовах воєнного стану, а саме розповіла про теоретико-методологічний та прикладний аспекти. Окрім цього, виступила з ініціативою про створення клініки «Асоціація викладачів-патріотів».

 

Презентували свої виступи і науковці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Розглянуті питання стосувалися змісту та значущості, особливостей національно-патріотичного виховання сучасної молоді в умовах воєнного стану, удосконалення форми роботи з молоддю у вирішенні проблеми щодо відновлення історичної пам’яті про тривалі державницькі традиції України, формування національної ідентичності як шляху вирішення внутрішнього конфлікту самоідентифікації, психологічних основ проєктного патріотизму, психологічної підтримки здобувачів вищої освіти в кризових умовах та кризової психології: надання психологічної допомоги в умовах воєнного стану.

 

Так, завідувач відділення психологічного забезпечення Сергій Вишневський зосередив увагу на організації та здійсненні практичної діяльності психолога у бомбосховищі та необхідності надання психологічної допомоги в умовах воєнного стану, у тому числі і здобувачам вищої освіти.

 

 

За результатами науково-практичного форуму було прийнято резолюцію щодо актуальних питань, обговорених на заході. Надалі вона буде надіслана до відповідних структурних підрозділів МВС.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини:
30.03.2023
Понад 100 учасників долучилися до всеукраїнської дискусії у ДДУВС!
«Дотримання прав людини у правоохоронній діяльності: стан та перспективи» – за такою назвою у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Всеукраїнський круглий стіл. Захід проходив за ініціативи навчально-наукової лабораторі...
09:28 19.11.2020
У ДДУВС – міжнародна антикорупційна дискусія!
У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбулася конференція на тему «Дискусійні питання застосування антикорупційного законодавства». Захід проходив за ініціативи Громадської ради при МВС України. Доповіді презентувалися в онл...