Контраст
Шрифт
Права дітей та жінок в умовах воєнного стану: ключові питання обговорили під час всеукраїнського заходу у ДДУВС!
Всеукраїнський круглий стіл «Захист прав та інтересів дітей і жінок в умовах воєнного стану» відбувся у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. Участь у ньому взяли близько 100 фахівців, серед яких професори, доктори наук, викладачі, практики, представники правозахисних, громадських організацій та здобувачі вищої освіти.
НАВС

Захід організували фахівці кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності. До тематичних дискусій долучилися представники 20 установ, організацій, закладів вищої освіти з усієї України (Київ, Дніпро, Харків, Одеса, Львів, Сєвєродонецьк, Чортків та інші).

 

Проведення круглого столу є підтримкою ініціативи Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України. Актуальність теми зумовлена необхідністю обговорення фахівцями питань захисту прав жінок та дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії, ресоціалізації жертв сексуального насильства та особливостей організації діяльності роботи підрозділів превентивної діяльності в умовах воєнного стану.

 

Із вітальними словами до учасників звернулася проректорка ДДУВС Лариса Наливайко. Вона зауважила, що значущість тематики круглого столу визначена жахливими злочинами з боку збройних сил російської федерації на тимчасово окупованих територіях відносно людяності взагалі та дітей і жінок зокрема.

 

 

«За участі науковців, практиків, міжнародних партнерів, громадських організацій існує нагальна необхідність обговорення актуальних питань захисту прав та інтересів дітей і жінок в умовах воєнного стану. Результатом плідних дискусій стануть науково обґрунтовані рекомендації та практичні висновки щодо удосконалення суспільних відносин в цих сферах», – зазначила Лариса Романівна.

 

Привітала учасників наукового заходу і помічниця ректора з гендерних питань Ірина Грицай. Спікерка наголосила на тому, що захист найбільш вразливих категорій населення – жінок і дітей – у тому числі і психологічна допомога є надзвичайно важливим питанням для всієї спільноти демократичних правових держав в умовах військових, економіко-політичних, інформаційних та інших загроз, що руйнують основоположні правові цінності і принципи.

 

Під час заходу психологи, правники, практики та науково-педагогічні працівники обговорили питання подолання дитячої безпритульності; особливості адміністративної відповідальності за порушення правил та заборон під час комендантської години; особливості документування та притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства; особливості правового та організаційного забезпечення роботи підрозділів превентивної діяльності Національної поліції в сфері захисту прав жінок та дітей, зокрема в умовах воєнного стану; особливості міжнародного досвіду у сфері захисту прав жінок та дітей за умов дії особливих правових режимів, а також перспективні напрямки модернізації законодавства щодо цього; напрями взаємодії підрозділів превентивної діяльності з органами державної влади та місцевого самоврядування, громадськістю, іншими підрозділами у сфері захисту прав жінок та дітей, зокрема, в умовах воєнного стану.

 

 

Так, свою доповідь про дотримання прав дитини в умовах збройного конфлікту презентував віце-президент Всеукраїнської фундації «Захист прав дітей», начальник управління кримінальної міліції у справах дітей МВС України (2012– 2015) Олексій Лазаренко.

 

 

Керівник міжнародного благодійного фонду «Максимум» Максим Нудьга розповів про власний досвід у сфері захисту прав дітей, які опинились в складних життєвих обставинах.

 

Директорка Дніпропетровського обласного центру соціальних служб Лілія Калитюк зосередила увагу на особливостях підготовки кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі в умовах військового часу.

 

Начальник відділу звʼязків з громадськістю управління патрульної поліції в Дніпропетровській області капітан поліції Наталя Очеретяна розповіла про попередження та протидію насильства в сім'ї у період воєнного стану та допомогу і підтримку переселенок з дітьми.

 

Свої доповіді представили на розгляд і фахівці Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. У виступах були висвітлені питання сучасних викликів щодо захисту прав та інтересів дітей в Україні в умовах збройної агресії російської федерації, диференціації працевлаштування жінок у період воєнного стану, тактико-правових аспектів протидії сексуальному насильству в умовах воєнного стану тощо. Обговорювали також міжнародний досвід у сфері захисту прав жінок та дітей за умов дії особливих правових режимів, права на тимчасовий захист, зокрема локальну політику країн ЄС, законодавчі аспекти протидії домашньому насильству Польщі серед українських мігрантів, проблеми перетину державного кордону дитиною разом з одним із батьків під час воєнного стану та адміністративно-правовий статус волонтерських організацій і особливості його реалізації під час воєнного стану, психологічні особливості роботи поліцейського з жінками, потерпілими від сексуального насильства в умовах воєнного часу.

 

За результатами круглого столу було узагальнено практичний досвід доповідачів, зібрано пропозиції учасників про удосконалення законодавства, за результатами яких прийнято резолюцію щодо актуальних питань. Надалі її буде надіслано до відповідних структурних підрозділів МВС.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини:
25.03.2024
У ДДУВС відбулось відкрите тренування серед ветеранів-військових
Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ долучився до проєкту ТитаниUA та організував проведення тренування з настільного тенісу для ветеранів-учасників.
25.10.2023
Курсанти ДДУВС продовжують опановувати документування воєнних злочинів
Факультатив з особливостей застосування кримінального процесуального законодавства у ході документування воєнних злочинів відвідали курсанти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.