Контраст
Шрифт
Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони України»
22 грудня відбулася презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборони України». Захід проходив в режимі онлайн на платформі «Zoom Meeting».
НАВС

У презентації взяли участь представники організації ООН Жінки, Скандинавського центру з питань ґендеру у військових операціях, ректори вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони України, представники органів державної влади, міжнародних організацій, посольств держав-членів НАТО, акредитованих в Україні.

Від Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ на заході були присутні ректор Андрій Фоменко, проректорка Лариса Наливайко та помічниця ректора з гендерних питань Наталія Шуліка.

 

Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборон

 

Зі вступним словом до учасників звернулася віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Вона наголосила на важливості системного підходу щодо питання рівного доступу до професій чоловіків та жінок, що потребує відображення в усіх елементах навчання та професійного розвитку співробітників і співробітниць сектору безпеки та оборони. Також зазначила, що методичні рекомендації мають бути пріоритезовані керівниками вищих навчальних закладів, відповідними міністрами.

 

Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборон

 

«В епоху глобалізації сектор безпеки потребує ще більшої трансформації. Такої розробки не існувало раніше в цьому секторі і в цілому в Україні. Дуже важливо відзначити, це повністю український продукт, методичні рекомендації будуються саме на українському досвіді, готувалися вони командою українських авторів», – підкреслила віце-прем’єр-міністр.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко зазначила, що в результаті проведеного аналізу стану та спроможності закладів освіти системи МВС в сфері впровадження гендерного аспекту в освітній процес було виявлено, що навчальні заклади сьогодні здійснюють масштабну роботу щодо навчання майбутнього покоління на засадах толерантності, поваги до прав людини, гендерної рівності та недискримінації.

 

Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборон

 

«Гендерна рівність у сфері освіти має означати перш за все забезпечення всім учасникам та учасницям освітнього процесу в Україні незалежно від їхніх статевих, гендерних характеристик рівних можливостей доступу до позитивних результатів в сфері освіти та науки. Ми повинні забезпечувати комплексне впровадження гендерної рівності та недискримінації до вітчизняної системи освіти, а також визначати шляхи спрямування розвитку освіти на системне дотримання гендерного підходу», - переконана заступниця міністра.

Зміст методичних рекомендацій презентувала Урядова уповноважена з питань гендерної політики України Катерина Левченко. З її слів стало відомо, що над посібником працювали 25 авторів із 11 вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони. Модераторка заходу наголосила на унікальності перших вітчизняних методичних рекомендацій та їх ролі у подальшому впровадженні гендерного аспекту в освітній процес.

 

Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборон

 

«Ми очікуємо презентацію в закладах вищої освіти та центральних апаратах, забезпечення умов для підготовки викладачів та викладачок, рівні участі в тренінгах та заходах з питань імплементації методичних рекомендацій. Ми також вважаємо, що необхідно забезпечити контроль над впровадженням методичних рекомендацій в освітній процес та інформувати Кабінет Міністрів України про стан їх впровадження. Ми плануємо спільно з ООН жінки проведення тренінгів для того, щоб забезпечити фахове викладання матеріалу, який був нами підготовлений», – зазначила Катерина Левченко.

Ректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ полковник поліції Андрій Фоменко під час свого виступу відзначив, що методичні рекомендації для закладів освіти сектору безпеки та оборони України – це приклад однієї з багатьох якісних і своєчасних ініціатив. Він наголосив на їх важливості у процесах створення єдиного підходу до усунення ґендерної дискримінації, сприяння ґендерній просвіті та формування ґендерної культури та ґендерної чутливості.

 

Презентація «Методичних рекомендацій з інтеграції ґендерних підходів у систему підготовки фахівців для сектору безпеки і оборон

 

«В ДДУВС гендерна тематика розвивається з 2015 року, і на сьогодні ми вже маємо розбудований інституційний та кадровий потенціал для реалізації методичних рекомендацій», – зазначив ректор ДДУВС.

Андрій Фоменко доповів про навчально-наукові можливості ДДУВС у сфері реалізації гендерної політики. Зокрема, розповів про структурні підрозділи, які на постійній основі займаються різними аспектами забезпечення гендерної рівності, - це Навчально-наукова лабораторія дослідження проблем правового статусу внутрішньо переміщених осіб та забезпечення гендерної рівності; гендерний інформаційно-консультативний центр юридичної клініки «Істина»; Центр дослідження питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі; наукова лабораторія соціологічного моніторингу; Студентсько-курсантський центр гендерної культури.

«З проблем забезпечення ґендерної рівності та протидії проявам ґендерно обумовленого насильства проведено понад 50 науково-практичних заходів міжнародного, всеукраїнського та регіонального рівнів. Також співробітниками університету підготовлено ряд наукових досліджень, напрацювання навчально-методичного характеру. Зокрема, розроблено науково-методичні матеріали для ЗВО з вибіркових навчальних дисциплін «Основи теорії гендеру», «Європейське антидискримінаційне право», «Запобігання та протидія домашньому насильству», «Протидія домашньому насильству», «Протидія насильству в сім’ї» та «Забезпечення прав людини в правоохоронній діяльності»», – зазначив ректор ДДУВС у своїй доповіді.

 

Відділення зв’язків з громадськістю ДДУВС

Схожі новини: