Контраст
Шрифт
«Теорія і практика конституціоналізму: вітчизняний і зарубіжний досвід»
Під такою назвою напередодні Дня Конституції України у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ відбувся Регіональний науково-практичний семінар.
НАВС

До участі у науковому заході долучилися понад 80 спікерів – науковці, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів, правозахисних організацій, громадських організацій, здобувачі вищої освіти Дніпра, Києва, Полтави, Чернігова, Сум, Харкова й інших міст.

 

Захід відкрила проректор університету Лариса Наливайко. Вона привітала учасників з прийдешнім державним святом – Днем Конституції України та побажала учасникам наукового заходу плідної дискусії.

 

«Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ від початку збройної агресії російської федерації проти України на систематичній основі проводить різноманітні наукові заходи, предметом обговорення яких є актуальні проблеми, що мають важливе значення для забезпечення обороноздатності України, протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам національній безпеки, а також розбудови її як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної і правової держави» – зазначила Лариса Наливайко.

 

 

З вітальними словами до учасників науково-практичного семінару звернулися декан факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Олексій Камишанський; голова Жовтневого районного суду м. Дніпра Олександр Антонюк; декан факультету № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ підполковник поліції Микола Марчук і провідний науковий співробітник 2-го науково-дослідного відділу науково-дослідної лабораторії проблем правового та організаційного забезпечення діяльності Міністерства Державного науково-дослідного інституту МВС України Андрій Хальота.

 

 

 

 

 

Модератор заходу – завідувач кафедри теорії та історії держави і права Валентина Боняк, організувала дискусію й обговорення виступів декана факультету № 4 Харківського національного університету внутрішніх справ підполковника поліції Миколи Марчука про консолідуючу функцію Конституції України та професора кафедри адміністративного і кримінального права Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Наталії Юзікової про роль соціальних інститутів у ювенальній превенції крізь призму вітчизняних писемних пам’яток, в яких зароджувалися ідеї конституціоналізму.

 

 

 

Змістовними й цікавими були виступи професора кафедри права та методики викладання правознавства Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка Андрія Кучука про феномен транснаціоналізації конституціоналізму; завідувача кафедри теорії держави і права, конституційного права та державного управління Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара Людмили Мудриєвської про роль порівняльно-правового методу в дослідженні сутності конституції в українській позитивістській парадигмі наприкінці ХІХ - початку ХХ сторіч, а також професора кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Бориса Логвиненка, який виніс на науковий загал питання Конституції 3 травня (Ustawa Rzadowa) та її значення для України.

 

 

 

 

Практично-орієнтований характер мали виступи начальника сектору моніторингу Прилуцького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, депутата Прилуцької районної ради, член-кореспондента Національної академії наук вищої освіти України підполковника поліції Миколи Самбора («Особливості адміністративної процедури обмеження права на свободу та особисту недоторканість в умовах воєнного стану») та професора кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Романа Миронюка («Дотримання прав і свобод громадян під час відчуження майна в умовах воєнного стану»).

 

 

Теоретико-правовим засадам заборони діяльності політичних партій в умовах дії воєнного стану присвятила свою доповідь завідувач кафедри правознавства ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» Галина Лаврик.

 

 

 

За результатами роботи регіонального науково-практичного семінару були запропоновані, обговорені та схвалені відповідні рекомендації. Тези доповідей учасників наукового заходу будуть опубліковані в збірці матеріалів проведеного наукового заходу.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини: