Контраст
Шрифт
У ДДУВС відбулася Регіональна науково-практична конференція УАППО «Правоохоронці України – сила в єдності»
Центральною темою заходу стало питання запобігання та протидії домашньому насильству у період дії воєнного стану. Мета дискусії – можливість обміну досвідом між представницями та представниками різних правоохоронних органів, інституцій, громадських організацій, а також фахівців у сфері гендерної рівності, безпеки та оборони.
НАВС

Відкрила конференцію заступниця Міністра внутрішніх справ України, Голова Правління УАППО Катерина Павліченко. Вона наголосила, що навіть в умовах повномасштабної війни проблема насильства в Україні залишається гостро актуальною: «Втім, українці дедалі частіше проявляють чуйність одне до одного, а також свідомість і небайдужість. Тож я впевнена, що громадяни, попри усі обставини, не толеруватимуть і не замовчуватимуть факти таких злочинів, а звертатимуться до поліції. Правоохоронці ж, у свою чергу, будуть ефективно реагувати та документувати подібні випадки».

 

 

За словами Катерини Павліченко, мережа представниць правоохоронних органів стала ще більш згуртованою та потужною в умовах повномасштабного вторгення: «За останній рік до нас долучилося чимало нових учасників і учасниць. І ми раді, що, попри нові виклики, наша спільнота поповнюється однодумцями, які є рушійною силою змін. Тож сьогодні у вас є можливість для обміну думками, відкритого спілкування та ефективної взаємодії. Бажаю всім плідної роботи!»

 

Із вітальним словом до учасників звернулася також Міністерка у справах ветеранів України, кандидат психологічних наук Юлія Лапутіна. Вона відзначила прогрес організації у питаннях забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків щодо реалізації права на захист своєї країни, окреслила чергові задачі та виклики. «Сьогодні більшість жінок може бути залучена до військових спеціальностей, розвиватися та реалізовувати себе як військовослужбовиці. Наступним важливим кроком стане підготовка як нашого суспільства, так і всіх членів системи сектору безпеки і оборони до повернення військовослужбовців з фронту. Маємо надати їм інструменти для власного розвитку та інтеграції у цивільне життя», – зазначила Міністерка.

 

 

Регіональна конференція об’єднала близько 300 учасників – це представники та представниці Національної поліції України, Департаменту патрульної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій Дніпропетровської, Київської, Харківської, Львівської, Волинської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Полтавської та Херсонської областей. Модератором дискусії виступила проректорка Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України, членкиня УАППО Лариса Наливайко.

 

 

За її словами, УАППО є платформою для обміну досвідом у сфері лідерства і кар’єрного зростання, тож працює над тим, аби якомога більше жінок у правоохоронних органах могли розвивати свої лідерські якості. «Сьогоднішній захід присвячений підвищенню кваліфікації представниць та представників сектору безпеки і оборони щодо розуміння принципів гендерної рівності у виконанні щоденних функцій. А також викликам, з якими правоохоронці стикаються під час щоденної роботи та несення служби, зокрема в умовах війни, та шляхам подолання таких викликів», – підсумувала проректорка.

 

Презентувати учасникам діяльність асоціації завітала начальниця сектору забезпечення діяльності Управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції, членкиня Правління УАППО Наталія Новікова. Вона розповіла про історію створення організації, відзначила ключові досягнення Української асоціації представниць правоохоронних органів та плани на майбутнє.

 

 

У рамках заходу відбулося підписання меморандуму про розширення співпраці між УАППО та ДДУВС, а також урочисте вручення посвідчень новим членам та членкиням асоціації.

 

 

 

 

Із мотиваційними промовами виступили: Урядова уповноважена з питань гендерної політики, членкиня Комісії з питань гендерної рівності Ради Європи, доктор юридичних наук, професор Катерина Левченко; керівник мобільного підрозділу Ове Уруп-Мадсен (Данія); керівниця апарату Консультативної місії Європейського Союзу Мора О’Салліван, старша радниця з питань прав людини Консультативної місії Європейського Союзу Катрі Лінна та радниця голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації, доктор юридичних наук, професор Ірина Грицай.

 

 

 

 

 

 

Презентували свої виступи: начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції у м. Києві капітан поліції Юлія Гірдвіліс; начальниця Сектору протидії домашньому насильству Запорізького районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області майор поліції Марина Бесараб; начальниця управління патрульної поліції в Харківській області майор поліції Альона Стрижак; віцепрезидентка ГО «Ла Страда – Україна» Катерина Бороздіна; начальниця відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУНП в Луганській області майор поліції Олена Ткачова; старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією в Дніпропетровській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України капітан поліції Наталя Урман; спеціалістка з питань соціального захисту Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (Дніпровський саб-офіс) Вікторія Тютюнник; старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Департаменту патрульної поліції лейтенант поліції Сергій Лях; старший інспектор сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Дніпровського районного управління поліції ГУНП в Дніпропетровській області старший лейтенант поліції Олександр Грищенко; директорка Навчально-методичного центру забезпечення якості освіти комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти» Ірина Кобзєва; консультантка Фонду ООН у галузі народонаселення із роботи над запобіганням гендерно зумовленому насиллю у громадах Олеся Савенко; директорка Центру підтримки дітей та сімей Дніпровської міської ради «Мамине щастя» Департаменту соціальної політики Марина Земенкова.

 

 

Окрім наукових дискусій, гостям запроновували долучитися до практичних тренінгів. Так, тренінг за темою «Міжсекторальне запобігання домашньому насильству як складова реалізації гендерної політики в територіальних громадах» провели старша наукова співробітниця Навчально-наукової лабораторії з дослідження проблем превентивної діяльності ДДУВС, кандидатка юридичних наук, доцентка Ірина Дрок та старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Світлана Рижкова.

 

Тренінг за темою «Основні методи стабілізації психоемоційного стану осіб, що пережили домашнє насилля в умовах перебування під стресогенними факторами війни» провели завідувач відділення психологічного забезпечення відділу кадрового забезпечення ДДУВС Сергій Вишневський та фахівчині відділення психологічного забезпечення відділу кадрового забезпечення ДДУВС Ганна Мглинець та Євгенія Глаголєва.

 

 

 

 

 

У рамках науково-практичної конференції було проведено мережування. За результатами заходу учасниками схвалені узагальнені рекомендації, які будуть надані відповідальним представникам органів правоохоронної системи України для врахування в роботі та реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року.

 

https://www.youtube.com/watch?v=H-xxNmgRul8

 

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини: