Контраст
Шрифт
У ДЮІ відбулася зустріч зі спеціалістом з управління поліграфом-детектора брехні
НАВС

Донецький юридичний інститут МВС України славиться своїми традиціями щодо вдосконалення теоретичних знань на практиці шляхом залучення до навчальних занять практичних працівників з управління, підрозділів Національної поліції та проведенням нестандартних форм навчання, що сприяє ефективному навчальному процесу майбутніх поліцейських. Запрошені гості не просто практичні працівники підрозділів поліції, а справжні професіонали своєї справи, які можуть поділитися своїми знаннями та передати колосальний досвід новому поколінню правоохоронців.

Нещодавно  викладачем МЦППП «Академія поліції» майором поліції Махортовою Наталею був запрошений для проведення навчального заняття з теми «Поняття спілкування. Сутність офіційного спілкування та його складові. Вербальна і невербальна комунікація» заступник начальника відділу психологічного забезпечення Управління кадрового забезпечення ГУНП в Донецькій області майор поліції Роман Клименко. Заняття проводилося з дисципліни « Професійна етика. Ефективна комунікація»  у навчальній групі № 4 за спеціалізацією поліцейських підрозділів превентивної діяльності. Роман Клименко - спеціаліст з управління поліграфом-детектора брехні, є одним серед двох поліцейських в Україні, які отримали членство в Американській поліграфологічній асоціації.

На початку заняття майор поліції розповів про свої шляхи становлення у професію, наголосивши на тому, що замало однієї якості апарату для виявлення неправдивої інформації, а ще важливе місце займає освіченість, професіоналізм, накопичений досвід спеціаліста. Протягом заняття Клименко Роман  не майнув історії виникнення поліграфа, зокрема в Україні, доцільність застосування  поліграфа в досудовому розслідуванні кримінальних правопорушень, проведенні службових розслідувань, атестуванні поліцейських чи під час вступу кандидатів на службу в правоохоронну діяльність. Роман звернув увагу і на правомірність застосування поліграфа, а саме опитування проводиться лише за умови отримання письмової згоди опитуваної особи.

Лектор приїхав до слухачів не з порожніми руками, він привіз обладнання для наочної демонстрації, а також проведення тестування одного із слухачів з метою демонстрації поліграми та як вірно детектор брехні виявляє неправдиву інформацію. Одному із бажаючих слухачів було підключено датчики поліграфа та запропоновано ряд тризначних цифр, серед яких слухач повинен був визначити одну цифру та записати собі на аркуш, при цьому не видаючи це всім присутнім та поліграфологу. В процесі проведення такого тестування слухач мав сказати неправду, а Роман Клименко виявити визначену цифру слухачем. Роман довів, що детектор брехні насправді виявляє неправдиву  інформацію і що він справжній фахівець. Слухачі ознайомилися з роботою поліграфолога та самого приладу, який фіксує зміни фізіологічних процесів в організмі людини.

Навчальне заняття пройшло дуже цікаво, захопливо, в теплій атмосфері та сподіваннями на подальшу співпрацю.

Схожі новини: