Контраст
Шрифт
У ХНУВС відбулася презентація моделі функціонування Custody Records
НАВС

У Харківському національному університеті внутрішніх справ на базі навчально-тренувального полігону «Навчальний відділ поліції» відбулася презентація моделі функціонування Custody Records, що використовується органами поліції для  покращення стану дотримання стандартів захисту прав затриманих осіб.

Оглянули навчальний полігон та обговорили нагальність впровадження сучасної інформаційної телекомунікаційної системи начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, начальник ГУНП в Харківській області Андрій Рубель, начальник Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо катувань та інших порушень прав людини з боку правоохоронних органів Офісу Генерального прокурора Юрій Бєлоусов, в.о. директора Координаційного центру безоплатної вторинної правової допомоги Міністерства юстиції України Олександр Баранов, заступник керівника Харківської обласної прокуратури Станіслав Муратов, начальник відділу нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації Харківської обласної прокуратури Олег Гончаренко, представники Міжнародного фонду «Відродження» програми «Права людини та правосуддя», Української фундації правової допомоги, перший проректор університету Дмитро Швець, проректор Сергій Бортник, декани факультетів № 1 і № 3 Олександр Музичук та Олександр Моргунов, працівники науково-педагогічного складу вишу та ін.

За допомогою системи здійснюється електронна фіксація всіх дій щодо затриманого та пошук інформації про затриманих осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання, проводиться запис обов’язкового інтерв’ю під час доставлення до органу поліції. Як зазначив Дмитро Швець, використання цієї інформаційно-телекомунікаційної системи зумовило й потребу в оновленні підходів до підготовки курсантів та проведення курсів підвищення кваліфікації для практичних працівників  поліції. Було запроваджено інфраструктурні зміни в облаштуванні «Навчального відділу поліції» та переобладнано приміщення: кімнату для прийому громадян; приміщення чергової частини, де обладнано робоче місце уповноваженого з дотримання прав людини, а також налаштовано відеоспостереження усіх без виключення зон у відділі поліції; кімнату інтерв’ю; кімнату (зону) для очікування спілкування зі службовою особою, відповідальною за перебування затриманих; кімнату для конфіденційного побачення з адвокатом, що обладнана відеокамерою, проте, не фіксує аудіозапис розмови; кімнату слідчих дій для проведення першочергових заходів із затриманими особами; кімнату затриманих, що також обладнана відеокамерою. «Використання можливостей Custody Records в освітньому процесі, – наголосив Дмитро Швець, – дозволить курсантам і слухачам сформувати уявлення та отримати необхідний комплекс знань в опануванні системою, а саме: отримати навички створення єдиного електронного досьє на затриману особу, здійснювати фіксацію всіх аспектів, пов’язаних із її затриманням, забезпечити дотримання основних гарантій, які надаються затриманим особам».

За словами начальника Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслана Горяченка «Custody Records — передова європейська практика, що дає змогу захистити права людини. Головною метою підсистеми є чіткий контроль, який сприяє запобіганню неналежній поведінці поліцейських стосовно затриманих або відвідувачів, які перебувають у підрозділі поліції, і водночас захистить поліцейських від можливих провокацій. Поступове впровадження цієї підсистеми є одним із  наших пріоритетних завдань на сьогодні».

З лютого цього року система успішно пілотується у відділі поліції № 1 Харківського районного управління поліції № 1. Наступним кроком для ГУНП в Харківській області стане обладнання такою системою інших підрозділів. Як зазначив начальник ГУНП в Харківській області Андрій Рубель, в області визначено 10 підрозділів поліції, в яких до кінця року має запрацювати система Custody Records. Наразі проводяться ремонтні роботи з облаштування приміщень, де буде встановлено систему. «Крок за кроком ми йдемо до підвищення стандартів захисту прав громадян та поліцейських. ГУНП в Харківській області стало першим органом Національної поліції, що взяло зобов’язання  впровадити систему Custody Records в роботу територіальних підрозділів», – наголосив очільник обласної поліції.

Дмитро Швець подякував керівництву Національної поліції, Міжнародному фонду «Відродження», Українській фундації правової допомоги за надану можливість створити на базі Харківського національного університету внутрішніх справ інформаційно-телекомунікаційну систему Custody Records для здійснення якісної підготовки поліцейських.

 

ВЗГ ХНУВС

Схожі новини: