Контраст
Шрифт
У ХНУВС відбувся круглий стіл «Визначення корупційних ризиків у діяльності МВС, шляхів запобігання та протидії корупції в МВС»
НАВС

У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «Визначення корупційних ризиків у діяльності МВС, шляхів запобігання та протидії корупції в МВС», організований спільно з Міністерством внутрішніх справ.

Захід відкрили перший проректор університету заслужений працівник освіти України, доктор юридичних наук, доцент, полковник поліції Дмитро Швець, начальник Управління запобігання корупції МВС України, доктор філософії з галузі знань «Право» Анатолій Фодчук і старший радник з питань протидії корупції Консультативної місії Європейського Союзу Йозеф Гюлай.

У вітальному слові Дмитро Швець наголосив на актуальності цього заходу, адже перед учасниками складне завдання – визначити корупційно вразливі сфери діяльності Міністерства внутрішніх справ України та виробити практичні рекомендації щодо їх удосконалення.

«Обмін досвідом, обмін думками, пропозиціями є надзвичайно важливим, – зазначив Анатолій Фодчук. – Це дає можливість звірити годинники: де ми знаходимося, що ми зараз робимо, наскільки ефективні наші заходи і що ми можемо покращити у своїй діяльності. Тому я дуже радий, коли до такої роботи залучаються і представники наукової спільноти, і практики, які займаються антикорупційною діяльністю».

Йозеф Гюлай наголосив, що Консультативна місія Європейського Союзу багато років плідно співпрацює і з Міністерством внутрішніх справ України, і з Харківським національним університетом внутрішніх справ. Він розповів про спільні антикорупційні проєкти, які тривають наразі та плануються найближчим, і побажав учасникам круглого столу плідної роботи.

Під час заходу були обговорені проблемні питання правового регулювання і практичної діяльності антикорупційних уповноважених у роботі з викривачами, проблеми кадрового забезпечення уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції у системі МВС, проаналізовано досвід європейських країн у реалізації політики доброчесності державних інститутів.

Начальник відділу запобігання корупції управління запобігання корупції МВС України Сергій Яременко розповів про досвід міністерства у виявленні та ідентифікації корупційних ризиків, навів приклади вдалих практик щодо їх мінімізації.

Начальник відділу запобігання корупції ГУ НП в Харківській області підполковник поліції Ігор Луппа у своїй доповіді надав пропозиції щодо удосконалення системи матеріального і соціального забезпечення працівників антикорупційних підрозділів, враховуючи високі вимоги до моральних та ділових якостей таких осіб.

Жваву дискусію викликали результати опитування «Оцінювання корупційних ризиків у діяльності МВС», що проводилося серед поліцейських усієї України протягом вересня–жовтня. Заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності ХНУВС підполковник поліції Олексій Сердюк, презентуючи їх, зазначив позитивну тенденцію зниження корупції як у Національній поліції, так і в Харківській області.

У роботі круглого столу взяли участь очільники антикорупційних підрозділів Харківської, Полтавської, Сумської обласних державних адміністрацій: Костянтин Ісаєв, Ігор Бутенко, Олександра Хамуленко, а також експерти з питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу Богдан Шапка й Олег Сологуб, радник/тренер з належного врядування та управління кадровими ресурсами Регіонального представництва КМЄС у Харкові Уве УРУП-МАДСЕН, заступниця начальника відділу міжнародних тренінгів та обмінів Тренінгового центру жандармів (м. Періге, Франція), капітан жандармерії Флорін Локателлі, начальниця відділу іноземних мов та соціальних наук Школи прикордонної поліції (м. Орадеа, Румунія) Іоана Бордеіану, начальник слідчого підрозділу превенції злочинів у м. Котка Південно-східного відділу поліції Фінляндії Міка Салмінен, голова Громадської спілки «Центр запобігання і протидії корупції» Володимир Мартиненко.

Закордонні гості виявили інтерес до антикорупційних практик, які використовуються Міністерством внутрішніх справ, поділилися досвідом запобігання і протидії корупції у своїх країнах. Після засідання круглого столу вони обмінялися враженнями й подякували першому проректорові університету Дмитру Швецю за запрошення до участі у такому важливому заході.

Круглий стіл відбувся у змішаному форматі з дотриманням усіх протиепідемічних заходів за участі міжнародних партнерів, представників Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України, закладів, установ, підприємств, що належать до сфери управління МВС.

ВЗГ ХНУВС

 

Схожі новини: