Контраст
Шрифт
У ХНУВС завершився тренінг щодо ролі працівників правоохоронних органів з профілактики наркоманії та запобігання поширенню ВІЛ
НАВС

Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно з Програмним офісом Управління ООН з наркотиків та злочинності в Східній Європі (УНЗ ООН) проведено тренінг «Роль співробітників правоохоронних органів у профілактиці наркоманії та запобіганні поширенню ВІЛ. Схема перенаправлення на послуги профілактики й лікування». Учасниками тренінгової програми стали представники науково-педагогічного складу університету, управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області та Управління патрульної поліції в Харківській області.

Тренерами від університету виступили завідувач та заступник завідувача науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності Костянтин Бугайчук та Олексій Сердюк. Від програмного офісу УНЗ ООН спікерами працювали: голова Програмного офісу УНЗ ООН в Східній Європі Жаннат Космухамедова, національний програмний офіцер УНЗ ООН Сергій Рудий та міжнародний консультант УНЗ ООН Андрій Саладовников. У програмі тренінгу також взяли участь представники неурядових організацій (НУО), що надають послуги представникам груп ризику, які поділилися з учасниками прикладами успішної співпраці з правоохоронними органами.

Серед проблемних питань, яким було присвячено тренінгову програму: природа залежної поведінки, профілактика та лікування залежності, міжнародні стандарти надання допомоги залежним особам, дотримання прав людини, подолання стигми та дискримінації, боротьба з незаконним обігом нових наркотичних речовин. Розглядалися практичні ситуації, пов’язані з протидією незаконному обігу наркотиків. Було представлено пакет навчальних матеріалів та нормативних документів, розроблених науково-дослідною лабораторією ХНУВС з проблем протидії злочинності спільно з УНЗ ООН. Серед них – методичні рекомендації з перенаправлення у лікувальні установи осіб, що вживають наркотичні речовини та потрапили у поле зору поліції. Рекомендації вже затверджені й розміщені на освітньому порталі Національної поліції. Представлено було також проєкт інструкції з інформування представників груп ризику щодо надання медичних послуг та навчальний модуль з використання цих методичних рекомендацій,  інструкції щодо практичної діяльності Національної поліції України.

Після завершення тренінгу його учасники отримали сертифікати, які вручив перший проректор університету Дмитро Швець та привітав з успішним завершенням навчальної програми.

Спільне проведення заходу є продовженням співпраці університету та Програмного офісу Управління ООН з наркотиків та злочинності в Східній Європі щодо питань, пов’язаних із боротьбою з незаконним обігом наркотичних речовин, із науковим та законодавчим забезпеченням цього процесу.

ВЗГ ХНУВС

Схожі новини: