Контраст
Шрифт
У ЛьвДУВС відбувся тренінг з протидії домашньому насильству
НАВС

До університету завітали заступниця голови Громадської організації «Центр «Жіночі перспективи» Марта Чумало та адвокатка, головна юрисконсультка цієї організації Галина Федькович.

На запрошення завідувачки відділення актуалізації навчання та практичної підготовки Олександри Захарової, експертки провели для вихованців вишу тренінг. Вони розповіли, як діяти поліцейським у разі звернення громадян, постраждалих від домашнього насильства, а також пригадали історії із власної професійної діяльності.

2

Спершу Марта Чумало пояснила курсантам різницю між поняттями «конфлікт» і «насильство», а також описала алгоритм дій працівників Національної поліції, які виїжджають на виклики про домашнє насильство.

«Коли ви приїжджаєте на місце події, перш за все, повинні скласти протокол за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо дії кривдника містять ознаки злочину, досудове розслідування слід розпочати не пізніше ніж за 24 години після отримання заяви», - пояснила експертка.

1

Працівниця Центру відзначила, що постраждалих осіб потрібно проінформувати про їхні права та соціальні послуги, якими вони можуть скористатися. Крім цього, поліцейські можуть винести терміновий заборонний припис стосовно кривдника, взяти його на облік і провести з ним профілактичну бесіду.

6

«Зобов’язання залишити місце проживання постраждалої особи, заборона в будь-який спосіб контактувати з потерпілою особою – це ті заходи, які може містити терміновий заборонний припис», – відзначила Галина Федькович.

7

Вона також додала, що під час вирішення питання про внесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Зазначена вимога поширюється також на місце спільного проживання незалежно від майнових прав подружжя на відповідне житлове приміщення.

8

«У разі безпосередньої небезпеки для життя чи здоров’я людини поліцейські можуть проникати до її житла без вмотивованого рішення суду», – підкреслила Марта Чумало.

Наостанок працівниці Центру «Жіночі перспективи» розповіли курсантам, яким буває фізичне, психологічне та економічне насильство. Крім цього, вони відзначили, що особа, яка потерпає від домашнього насильства, може звернутися за допомогою до відділу поліції, Управління соціального захисту населення, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Схожі новини: