Контраст
Шрифт
У Відні (Республіка Австрія) завершився тижневий пілотний міжнародний тренінг з реагування на загрози, пов’язані з джерелами іонізуючого випромінювання
НАВС

Завершився пілотний міжнародний тренінг з реагування на загрози, пов’язані з джерелами іонізуючого випромінювання, організований Управлінням радіологічної безпеки Національної адміністрації з ядерної безпеки Міністерства енергетики Сполучених Штатів Америки, що проходив у Відні (Республіка Австрія) з 23 по 27 січня 2023 року.

 

Тренінг проводився у межах реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Покращення стану захищеності та реагування стосовно джерел іонізуючого випромінювання в Україні».

 

Модераторами тренінгу були представники Управлінням радіологічної безпеки Національної адміністрації з ядерної безпеки Міністерства енергетики Сполучених Штатів Америки, а учасниками – представники Міністерства внутрішніх справ України та Державної інспекції ядерного регулювання України.

 

У заходах Міністерство внутрішніх справ України представили співробітники Департаменту освіти, науки та спорту МВС (Олександр Тарасенко та Юлія Саківська) та представники закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС (Андрій Патик, Юрій Давигора, Микола Нерода, Ігор Лисенко, Світлана Веремей, Сергій Марчишин, Тетяна Матюшкова, Ігор Ковальов, Микола Боровик, Вадим Фурса, Артем Плахотний, Алім Брижак, Олександр Мащенко, Сергій Пекарський, Андрій Краснощок, Дмитро Діхтяр, Валерій Коссе, Оксана Іванець, Володимир Сеник, Катерина Крушельницька, Роман Демків Володимир Чміль, Євген Бахчеван, Вадим Бутенко, Антон Галай, Олексій Бук).

 

 

У першій частині тренінгу (23-24 січня) представники ЗВО МВС – розробники навчального курсу «Реагування поліції на неправомірні дії, пов’язані з джерелами іонізуючого випромінювання під час їх використання, зберігання або транспортування» (А. Патик, Ю. Давигора, М. Нерода, С. Марчишин, Т. Матюшкова, В. Сеник, Р. Демків, К. Крушельницька, С. Пекарський, А. Краснощок, Д. Діхтяр) презентували партнерам та учасникам тренінгу свої напрацювання.

 

 

У другій частині тренінгу (25-27 січня) учасники відпрацьовували практичну складову навчального курсу (досьє об’єкта, об’єктовий план реагування та поліцейський квест з реагування). Зокрема, було обговорено порядок дій органів (підрозділів) поліції, які входять до сил реагування у випадку неправомірних дій пов’язаних з джерелами іонізуючого випромінювання. Це допомогло змоделювати можливі сценарії протиправних дій (крадіжка джерел іонізуючого випромінення, розбійний напад на об’єкти з джерелами іонізуючого випромінення, захоплення заручників при спробі вилучення джерел іонізуючого випромінення тощо) та визначити найбільш ефективні алгоритми реагування на них органами (підрозділами) поліції.

 

 

Після апробації теоретичної та практичної складових навчального курсу з реагування поліції на інциденти з джерелами іонізуючого випромінення, планується подальше його впровадження в освітній процес у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, що належать до сфери управління МВС.

 

 

Представники Міністерства енергетики США Джеремі Джемісон, Джері Андерсон та Сорін Пуброші відзначили ефективну роботу учасників тренінгу, досягнуті результати та вручили сертифікати.

 

ДОНС МВС

 

Схожі новини: