Контраст
Шрифт
В НАВС відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі»
НАВС

Протягом 9 та 10 грудня в Національній академії внутрішніх справ з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі», організована за участі Міністерства внутрішніх справ України, Національної академії внутрішніх справ, Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, Національної академії правових наук України, Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції».

Попри карантинні обмеження (а отже, науковий захід мав формат онлайн у режимі відеоконференції), участь у ньому взяли понад 250 спікерів й активних учасників.

 

Протягом двох днів науковці, експерти, громадські діячі, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних інституцій, громадських організацій, фахівці в галузі права та інших наук обговорювали засади державної антикорупційної політики в Україні, проєкти змін і доповнень до законодавства, рекомендації з практичного здійснення превентивних антикорупційних заходів, шляхи активізації протидії корупційній злочинності, а також питання підготовки кадрів відповідної спеціалізації згідно з положеннями міжнародно-правових документів і врахуванням зарубіжного досвіду.

 

Під час наукового заходу були представлені доповіді про основні причини корупції в Україні,окреслено проблеми нормативно-правового та управлінсько-організаційного характеру, що спричиняють її поширення. Розкрито сучасні способи та методи, які використовують посадові особи з метою вчинення корупційних правопорушень. Акцентовано на запобіганні іншим правопорушенням, які є похідними корупційних діянь, як-от рейдерство. Представлено низку досліджень стану поширеності корупції та наявних корупційних ризиків у системі МВС України.

 

Визначено невідкладні завдання, спрямовані на зниження рівня корупції в нашій державі, з наданням конкретних пропозицій щодо врегулювання законодавчих й інших нормативно-правових актів, а також шляхи реалізації організаційних заходів удосконалення діяльності органів державної влади із запобігання корупції.

 

Також у межах роботи конференції відбулася презентація соціологічного дослідження «КОРУПЦІЯ У МІНІСТЕРСТВІ ВНУТРІШНІХ СПРАВ: ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ».

Заслуговують на увагу й інші доповіді та повідомлення учасників конференції, тези яких опубліковано в збірнику матеріалів.

Висловлені за результатами дискусій та обміну думками пропозиції у форматі проєкту рекомендацій винесено на експертне обговорення, у ході якого засвідчено готовність до їх конструктивного доповнення.

Учасникам конференції та іншим небайдужим фахівцям запропоновано направити до оргкомітету конференції свої пропозиції, які стосуються проєкту рекомендацій щодо шляхів вирішення актуальних питань реалізації державної антикорупційної політики.

 Олександр СТРІЛЬЦІВ, уповноважений з антикорупційної діяльності

 

 

Схожі новини: