Контраст
Шрифт
В Одеському державному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «Державна політика перехідного періоду»
НАВС

23 лютого в Одеському державному університеті внутрішніх справ за ініціативою ректора вишу В’ячеслава Аброськіна відбувся круглий стіл «Державна політика перехідного періоду».


В обговоренні проєкту закону України «Про державну політику перехідного періоду» взяли участь Голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рефат ЧУБАРОВ, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон КОРИНЕВИЧ, народні депутати України Дмитро ЛУБІНЕЦЬ та Муса МАГОМЕДОВ, перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Олексій Смирнов та державний діяч, кримськотатарський активіст Ізет Гданов, які долучилися до обговорення в режимі відеоконференції, а також голова кримськотатарської громади Одеської області Мєр’єм Джелілова.

 

Вітаючи учасників круглого столу, ректор університету В’ячеслав Аброськін зазначив, що зазначений законопроєкт викликав дуже гучну реакцію як серед політиків, так і в наукових колах та суспільстві. «Ми не могли залишитися осторонь та проведенням нашого круглого столу будемо намагатися зробити свій вклад в обговорення реалізації державної політики перехідного періоду».


Голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рефат ЧУБАРОВ у своєму виступі відмітив, що ця тема є вкрай важливою і дуже помітною для людей, які зараз живуть на тимчасово окупованих територіях. «Коли ми вже будемо говорити про перехідний період, ми маємо говорити, що головне – це забезпечення життя, здоров’я і безпеки людей. В той же час дуже важливим є регулювання тих питань, від яких залежатимуть в певній мірі процеси, пов’язані з деокупацією. Отже, ми маємо в цьому законі дуже чітко визначити відповідальність не лише російських окупантів, а й тих людей, хто безпосередньо допомагали, або ще продовжують допомагати укріпленню російської окупації на тимчасово окупованих територіях. Найголовніше, на що я очікую, щоб українська держава була максимально відповідальною та справедливою як до своїх громадян, так і до себе, як до держави. Хочу додати, що прийняття такого закону без широкого обговорення громадськості просто неможливе», – наголосив Рефат ЧУБАРОВ.


Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон КОРИНЕВИЧ під час круглого столу, присвяченого питанням державної політики перехідного періоду, зауважив: «У нас діє комісія з питань реформи при Президентові України, яка з серпня 2019 року включає до свого складу робочу групу з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Нам здається, що тема реінтеграції та деокупації тимчасово окупованих територій настільки широка, що це питання розробки абсолютно різних законів. Ми готові сприяти доопрацюванню цього законопроєкту, він цього потребує. Такі речі варто обговорювати і виносити на спільне обговорення на спільну дискусію».

 

Під час свого виступу народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро ЛУБІНЕЦЬ відмітив, що проєкт охоплює різні сфери здійснення державної політики і при його напрацюванні авторами приймалось рішення про формування єдиного загального закону. «Якщо цей загальний законопроєкт буде все-таки розбитий на 2-3 базових законопроєкти, які будуть регулювати конкретні питання, і ми в науковому середовищі знайдемо компроміс, то набагато легше буде і народним депутатам, які будуть просувати законодавчу ініціативу і в сесійній залі як аргумент казати, що науковці, правовики погодились з цими підходами».


В ході обговорення проєкту закону «Про державну політику перехідного періоду», яке відбулось в Одеському державному університеті внутрішніх справ, народний депутат України Муса МАГОМЕДОВ відмітив: «Я розумію наскільки важливо опрацювати цей закон так, щоб його вірно сприйняли мешканці і підконтрольної, і непідконтрольної території також.

 

Нам дуже важливо донести до людей, які там живуть, працюють, що якщо обставини склалися таким чином, що вони працюють в школах, лікарнях, МНС і їх професія дозволяє людям виживати, ці люди повинні розуміти, що коли ми повернемо територію Донецької, Луганської областей, Криму, ніяких претензій з нашого боку не буде. Тому що пропаганда так працює, що те, що ми недостатньо сумлінно прописуємо, не надаємо точних визначень, може одразу використовуватися як брехня в пропаганді. Жителі, які вимушені жити в окупації, повинні правильно розуміти, над чим ми працюємо і важлива кожна частини цієї роботи».

 

«Перш за все уніфікований підхід щодо Криму та Донбасу – це велика помилка, це неможливо з низки причин. По-перше, Російська Федерація визнала тимчасову окупацію юридично, друге – на Донбасі у нас є військові дії, третє – територія Автономної Республіки Крим тимчасово окупована повністю, а по Донбасу є та частина, яка підконтрольна владі України, четверта – це влада: місцева влада діє на Донбасі, є військово-цивільні адміністрації, а по Криму ми, на жаль, не маємо досі органів виконавчої влади. Також, на мій погляд, повинні знаходитися в законопроєкті питання, які будуть стимулювати деокупацію, такі, наприклад, як ми повинні призупинити або повністю зупинити незаконне переселення росіян на територію тимчасово окупованого Криму», – відмітив у своєму виступі Ізет Гданов.

Свої пропозиції щодо вдосконалення законопроєкту висловили й науковці університету. Тож за результатами роботи круглого столу буде сформований збірник матеріалів та сформована резолюція щодо можливості внесення до законопроєкту висловлених під час роботи круглого столу пропозицій.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: