Контраст
Шрифт
В Одеському державному університеті внутрішніх справ відбувся круглий стіл «Жінки в поліції: досвід зарубіжних країн»
НАВС

До участі у заході долучилися представниці правоохоронних органів зарубіжних країн:

 

капітан поліції Марина Езер, командир оперативно-розшукового відділу району Іфтах Тель-Авівського округу (Ізраїль);

полковник поліції Вікторія Житар, начальник управління міжнародного співробітництва Академії «Штефан чел Маре» МВС (Республіка Молдова);

майор поліції Луція Маерман-Нолте, тренер/радник з питань взаємодії поліції з громадою, представниця Консультативної місії Європейського Союзу (Нідерланди);

Гражина Селіло, старший спеціаліст першого відділу професійних навичок Литовської школи поліції (Республіка Литва),

а також заступниця начальника СУ ГУНП в Одеській області підполковник поліції Інна Власова.

Модератором заходу виступила професор кафедри адміністративної діяльності поліції вишу Олена Ковальова.



Під час круглого столу капітан поліції Марина Езер, командир оперативно-розшукового відділу району Іфтах Тель-Авівського округу, розповіла про свій службовий шлях та особливості проходження служби жінками в поліції Ізраїлю.

 

Пані Марина розказала, що вона народилася в Україні в місті Миколаєві, але згодом емігрувала в Ізраїль. З 18 років вона 2 роки служила в армії і після цього закінчила університет Тель-Авіву.

«12 років тому я вступила на службу до ізраїльської поліції у відділ карного розшуку, де жінки і чоловіки несуть службу у рівних умовах, – зазначила спікер. – Через 3 роки служби оперативним працівником я вступила на офіцерські курси, по завершенню яких я повернулась до карного розшуку і зараз я капітан, камандир карного розшуку в одному з районів Тель-Авіва. У моєму підпорядкуванні зараз знаходиться 15 оперативних співробітників».


«Місто має багато районів зі змішаним населенням, тут разом проживають євреї, араби, християни, мусульмани. Ми стикаємося з найважчими ситуаціями на службі, починаючи від кримінальної злочинності і до забезпечення цивільної безпеки. І все це в поєднанні з сім’єю, дітьми та піклуванням про підлеглих. Багато жінок служать в поліції Ізраїлю на різних посадах від патрульних і до генералів. На сьогоднішній день ⅓ службовців поліції Ізраїлю – це жінки, з них 5 жінок мають звання генерала та займають самі різні посади», – додала пані Марина.



«Тут немає посади, яку жінка не може отримати так як чоловік. Тут є безмежні можливості для жінок, котрі прагнуть до успіху, які проходять суворий відбір разом із чоловіками. Щоб допомогти жінкам повірити в себе і досягти успіху тут, у поліції, існують програми розвитку, які призначені для виходу жінок на офіцерські курси, та програми підтримки молодих жінок-офіцерів для продовження просування на більш високі посади», – підкреслила пані Марина.

Полковник поліції Вікторія Житар, начальник управління міжнародного співробітництва Академії «Штефан чел Маре» МВС Республіки Молдова, долучившись до участі у роботі круглого столу розповіла, які якості повинна мати лідер жінка-поліцейська, а саме: відповідальність, наполегливість, великі амбіції, креативність та гибкість.



Спікер презентувала доповідь на тему «Гендерні аспекти поліції республіки Молдова». Так, Вікторія Житар окреслила існуючі в країні утворення, що забезпечують гендерну рівність жінок в поліції.

Пані Вікторія зазначила, що з 2017 року була затверджена координаційна група, метою якої є забезпечення рівних можливостей для чоловіків та жінок. Група має повноваження контролювати дотримання законодавства в області забезпечення рівних можливостей як для жінок, так і для чоловіків в поліції; вивчати та впроваджувати досвід роботи поліції іноземних країн; висувати пропозиції щодо усунення умов дискримінації тощо. Також спеціальним заходом стала розробка та впровадження плану дій поліції по збільшенню частки і ролі жінок. Цифра, яку планують досягти, сягає 13% жінок офіцерів працівників поліції.



«У 2015 році в нас була зареєстрована асоціація жінок в системі внутрішніх справ, яка покликана підтримувати зростання потенціалу як атестованих працівниць, так і цивільних. На сьогодні до асоціації входить понад 10 тисяч осіб. У 2018 році була створена суспільна організація жінок-поліцейських, до якої входять лише жінки-поліцейські», – розповіла Вікторія Житар.

Майор поліції Луція Маерман-Нолте, тренер/радник з питань взаємодії поліції з громадою, представниця Консультативної місії Європейського Союзу (Нідерланди), приєднавшись до круглого столу, розповіла про власні враження від служби в поліції Нідерландів.



Спікер зазначила, що в поліції працюють 60 тисяч співробітників і вона є найбільшим роботодавцем, при цьому 11 тисяч з них не є оперативними співробітниками, тобто вони надають підтримку тим, хто працює в оперативному напрямку.

«Перевагами роботи в поліції, з власного досвіду, є те, що кожен день не схожий на попередній, і твоя робота має велике значення для інших», – підкреслила пані Луція.

«Жінці перший час важко працювати в поліції, тому що це дуже складно. По-перше, коли я була молодша, було не так багато програм для жінок-поліцейських. Я та інші жінки стикалися з підвищеннями повноважень з боку чоловіків. І тому я, як жінка-провідник, якщо бачу небажану поведінку, або ставлення до жінок, приділяю цьому дуже велику увагу. І коли я тільки почала працювати, мені потрібно було докладати набагато більше зусиль, аби доказати, що варта більшої посади в поліції, аніж мої колеги чоловіки», – відмітила майор поліції.

Презентацію щодо особливостей несення служби жінками-поліцейськими різних країн світу представила курсантка 2-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності університету Мар’яна Гева.

Захід був надзвичайно цікавий та корисний. Курсанти мали можливість поставити запитання представницям правоохоронних органів Ізраїлю, Молдови, Нідерландів і Литви щодо особливостей несення служби жінками-поліцейськими та їх особистого ставлення до гендерної рівності в поліції.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: