Контраст
Шрифт
В ОДУВС відбулась Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави»
НАВС

31 березня в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулась ХІІІ Міжнародна науково-практична онлайн-конференція «Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави».


У науковому заході взяли участь представники міжнародної та вітчизняної освітянської спільноти.

Серед міжнародних учасників до конференції долучилися представники Університету державної служби в Баварії (Німеччина), Академії «Штефан чал Маре» Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова, Академії WSB (Польща), Консультативної місії Європейського Союзу та Міжнародного комітету Червоного Хреста.


З вітальною промовою виступив перший проректор університету Володимир Грохольський, який зазначив, що сьогодні участь правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави, як ніколи, є досить актуальною і важливою для усього суспільства, яке потребує певних змін, єдності та правового захисту. «Актуальним для нашої держави є визначення на законодавчому рівні чіткої взаємодії між правоохоронними органами, а також розмежування їх завдань, функцій та компетенцій. Також важливим для наших правоохоронних органів є налагодження чіткої взаємодії з населенням, залучення населення та окремих громадян до співпраці в правоохоронній діяльності», – додав перший проректор.


Своєю чергою керівниця операційної діяльності Міжнародного комітету Червоного Хреста (Франція) Анжелік Аперу, звертаючись до учасників заходу, зазначила, що дуже важливо, щоб правоохоронна система захищала права громадян у різних ситуаціях і, як ми бачимо, у період пандемії правоохоронні органи стали так званим щитом між громадянами та представниками влади.


«Правоохоронні органи відіграють дуже важливу роль в процесі побудови державності, захисту прав і свобод, у позиції вирішення професійних завдань у надзвичайних ситуаціях, таких як, наприклад, насильство. Процес реформування займає певний період часу, однак, дуже важливим компонентом у цій справі є підвищення рівня довіри населення до представників правоохоронних органів у комбінації з персональним ставленням до цього та знаннями, тож я вважаю, що ця конференція є дуже важливою», – відмітила пані Анжелік.


У своїй доповіді старший радник з питань правоохоронної діяльності Консультативної місії Європейського Союзу (Греція) Георгіос Покас наголосив: «Якщо є правоохоронний орган, який є доступний, прозорий, підзвітний, однаково служить людям, поважає та захищає людську гідність, поважає та захищає вразливі групи населення та права людини, і якщо цей правоохоронний орган є відкритим для громадського нагляду та забезпечує верховенство права, то тоді у нас є правоохоронний орган, який підтримує, зміцнює, сприяє демократичній державі. Якщо такої правоохоронної структури немає, то є поліція, яка не є сучасною поліцією, а є інструментом сили, яка пригнічує людей і веде до порочного кола насильства з дуже відомими результатами у всьому світі».


«Поліція отримала на основі закону та від людей монополію на застосування сили, щоб слугувати та захищати принципи доступу, свободи, рівності, поваги, захисту, які повинні керувати будь-якою поліцейською діяльністю і завжди всі поліцейські повинні мати ці принципи на увазі. Якщо поліція або правоохоронна структура ґрунтує свою діяльність на цих принципах, то ми звичайно маємо підтримку демократії та розвитку в державі», – додав Георгіос Покас.


Свої доповіді учасникам наукового заходу також презентували професор кафедри адміністративної діяльності поліції вишу Олена Ковальова, яка торкнулася теми ролі поліцейських у протидії домашньому насильству відносно дітей; завідувач кафедри соціально-економічних дисциплін ОДУВС Оксана Надибська, яка розкрила питання стосовно SOFT SKILLS як паритету професійним компетенціям у формуванні сучасного лідера; професор кафедри оперативно-розшукової діяльності вишу Сергій Албул представив доповідь на тему: «Перспективи розвитку оперативно-розшукового законодавства в Україні» та інші провідні науковці університету.


За матеріалами ΧΙΙΙ Міжнародної науково-практичної онлайн конференції видано CD збірник тез «Роль та місце правоохоронних органів у розбудові демократичної правової держави», у якому висвітлюються результати наукових досліджень учасників.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: