Контраст
Шрифт
В ОДУВС відбулась онлайн-лекція за участі директора Департаменту кризового менеджменту Міністерства оборони Латвійської Республіки
НАВС

27 квітня відділом міжнародного співробітництва було організовано проведення онлайн-лекції для науково-педагогічного складу та здобувачів освіти університету на тему: «Система національної оборони у надзвичайних ситуаціях. Цивільно-військове співробітництво». Спікером онлайн-заходу виступив директор Департаменту кризового менеджменту Міністерства оборони Латвійської Республіки Віталійс Ракстінс.



Пан Ракстінс детально висвітлив організаційну структуру системи Національних збройних сил Латвії, роль організацій громадянського суспільства та приватного сектору в національній безпеці держави. Також спікер розкрив основні положення Закону «Про національну безпеку», що регулює військові дії в разі загрози державі.

 

Велику увагу пан Ракстінс у своїй доповіді приділив військовому навчанню Namejs, на якому відпрацьовуються заходи з мобілізації цивільних громадян до війська. У ході навчання формують навички взаємодії з підприємствами країни, коли їх співробітників можуть призвати до війська та може бути використане їх майно, що вплине на роботу установ. Також участь беруть добровільні військові організації, резервісти, персонал структур МВС та союзники з НАТО.



Спікер зауважив на посиленій активності держави у формуванні свідомого суспільства, готового співпрацювати на основі добровільності та взаємної довіри у будь-яких випадках катастроф різного рівня ризику. Так, з цією метою навіть у школах для дітей проводять карточні ігри та моделюють дії у відповідних надзвичайних ситуаціях. Окремо було підкреслено діяльність релігійних та громадських організацій, які також відіграють проактивну роль у зазначених процесах.


Наприкінці заходу курсанти ставили питання директору Департаменту кризового менеджменту, їх насамперед цікавило питання участі поліції у мілітаризованих діях. Віталійс Ракстінс зауважив, що поліція до останнього виконує свої прямі функціональні обов’язки, однак у край важких випадках має приєднатися до збройних сил.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: