Контраст
Шрифт
В ОДУВС відбулось відкриття діорами Пам’яті героїзму захисників у боротьбі за волю та незалежність України
НАВС

21 січня в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулось відкриття діорами Пам’яті героїзму захисників у боротьбі за волю та незалежність України.

 

Символом незламності і мужності українських військових, добровольців, медиків та волонтерів стала оборона Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва, яка тривала 242 дні. Шість років тому саме 21 січня військове командування вирішило відвести українських військовослужбовців з повністю зруйнованої і непридатної для оборони будівлі Донецького аеропорту.


Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто захищаючи незалежність і територіальну цілісність нашої країни, загинули за свободу України.

«Ця діорама є символом незламності «кіборгів», даниною шани тим, хто стояв на смерть у боях з окупантами, нагадуванням кожному з нас про героїв, які виборювали і сьогодні продовжують виборювати незалежність нашої держави щохвилини, щодня, часто навіть ціною власного здоров’я і життя», – зазначив ректор університету В’ячеслав Аброськін.


Своєю чергою Єпископ Одеський і Балтський Владика Павло відмітив: «Тут зображена історія, на превеликий жаль, трагічна історія Українського народу. Таких сторінок в історичній нашій пам’яті є багато і сьогодні ми переживаємо одну з них. Я би хотів подякувати від лиця церкви Вам особисто і вашим підопічним, вашим курсантам, тому що робота, яку ви робите є безцінною для збереження цієї країни, для пам’яті тих загиблих воїнів, які віддали своє життя і ціною свого здоров’я стояли за наш з вами мир».


В діорамі художником використані візуальні символи війни та миру, добра та зла, поєднуючи дві площини в контрастному протиставленні. Найбільший емоційний ефект досягається завдяки усвідомленню, наскільки хиткий мир, і що несе війна.


«В цих стінах навчаються майбутні офіцери Національної поліції, люди, які будуть безпосередньо працювати на вулицях не тільки Одеси, а й всієї України. І дуже важливо, щоб з самого першого курсу вони бачили і знали події сучасної війни за незалежність України. Кожний народ в світі або виборював, або виборює, або буде колись виборювати свою незалежність. Цей шлях ми зараз проходимо разом, тому дуже важливо саме курсантам таких навчальних закладів знати і добре усвідомлювати всі ці події, що є важливим елементом національної пам’яті», – звернувся до присутніх начальник Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.



Від імені курсантів вишу враженнями поділився командир взводу факультету підготовки фахівців для підрозділів кримінальної поліції: «Для нас, молодого покоління захисників, це приклад мужності, героїзму та незламності. Ми – курсанти Одеського державного університету внутрішніх справ пишаємося нашими воїнами, адже завдячуючи їм, ми можемо ходити на навчання, посміхатися нашим близьким та колегам. Я переконаний, що Україна позбавиться цього ярма війни, тому що ми волелюбна нація. Тож, я зичу усім нам міцного здоров’я, миру та впевненості у завтрашньому дні».

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: