Контраст
Шрифт
В ОДУВС відбувся Міжнародний круглий стіл за темою «Оцінка корупційних ризиків. Дієві шляхи запобігання та протидії корупції. Теорія і практика»
НАВС

В Одеському державному університеті внутрішніх справ відбувся Міжнародний круглий стіл за темою «Оцінка корупційних ризиків. Дієві шляхи запобігання та протидії корупції. Теорія і практика».



У обговоренні взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ, Національного агентства з питань запобігання корупції, а також представники Литовської Республіки, Консультативної місії Європейського Союзу в Україні та громадськості:

– Володимир Мартиненко – голова Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції», член Колегії МВС, доктор філософії у галузі знань «Право»;


– Ольга Мешкієне – головний спеціаліст відділу координації та моніторингу Департаменту запобігання корупції Спеціальної слідчої служби Литовської Республіки;



– Джозеф Гюлай – старший радник з питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу в Україні;



– Богдан Шапка – експерт з питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу в Україні;

 

– Сергій Яременко – начальник відділу Управління запобігання корупції МВС України.



Дистанційно до обговорення приєдналися:



– Анатолій Фодчук – начальник Управління запобігання корупції МВС України, доктор філософії у галузі знань «Право»

– Сергій Деркач – керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції.

Перед початком круглого столу присутні учасники заходу відвідали музей історії університету та сучасні багатофункціональні навчальні полігони вишу.


На початку заходу з привітальним словом виступив ректор університету В’ячеслав Аброськін, який побажав учасникам круглого столу цікавої та плідної співпраці і активної дискусії щодо теоретичних основ оцінки корупційних ризиків та їх практичного застосування.



Далі до учасників заходу звернувся начальник Управління запобігання корупції МВС України Анатолій Фодчук: «Ті статистичні результати, які ми збираємо кожного року, показують покращення стану запобігання корупції в системі МВС. Тож можна з впевненістю говорити про те, що це хороший результат і ми не збираємося зупинятися на досягнутому, а плануємо продовжувати роботу у цьому напрямку».

Своєю чергою керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції Сергій Деркач зазначив, що оцінка корупційних ризиків є ключовим засобом і інструментом запобігання корупції і це є міжнародною практикою як у державному, так і приватному секторах.



Голова Громадської спілки «Центр запобігання та протидії корупції», член Колегії МВС Володимир Мартиненко відмітив: «Дуже важливо, щоб до цих антикорупційних процесів залучалися не тільки науковці, дуже важливо, щоб увесь цей процес отримував підтримку громадянського суспільства. І я впевнений, що у такий спосіб ми отримаємо результат і зменшимо корупцію настільки, що зможемо ділитися цим досвідом на міжнародній арені».

У рамках заходу старший радник з питань боротьби з корупцією Консультативної місії Європейського Союзу Джозеф Гюлай представив доповідь на тему: «Управління корупційними ризиками в Угорщині — теорія та практика».



Начальник відділу Управління запобігання корупції МВС України Сергій Яременко зупинився на питаннях оцінки корупційних ризиків в діяльності МВС, відмітивши, що для ідентифікації корупційних ризиків проводиться дослідження зовнішнього та внутрішнього середовищ, в тому числі нормативно-правових актів і організаційно-управлінської діяльності Міністерства. «Зокрема враховуються, які звернення були, які були недоліки та які були результати планових перевірок. Також в рамках дослідження зовнішнього та внутрішнього середовищ проводиться електронне опитування як працівників системи МВС, так і тих осіб, хто контактує, в тому числі представників громадськості», – додав Сергій Яременко.

 

Своєю чергою Ольга Мешкієне, головний спеціаліст відділу координації та моніторингу Департаменту запобігання корупції Спеціальної слідчої служби Литовської Республіки торкнулася теми: «Превенція корупції: інструменти, методологія та практика. Досвід Литовської Республіки», а Сімас Станкікас, головний слідчий відділу операцій зі злочинності Ради спеціальних завдань, служба розслідування фінансових злочинів при Міністерстві внутрішніх справ Литовської Республіки розповів про особливості розслідування фінансових злочинів в Литовській Республіці.

Надані учасниками круглого столу пропозиції будуть узагальнені та надані у вигляді практичних рекомендацій до МВС України.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: