Контраст
Шрифт
В ОДУВС відбувся захист стажування майбутніх слідчих у формі поліцейського квесту
НАВС

10 лютого пройшов захист стажування слухачів магістратури факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Одеського державного університету внутрішніх справ у формі поліцейського квесту.

 

Захист стажування з елементами поліцейського квесту є дієвим засобом перевірки теоретичних знань та набутих практичних навичок, які необхідні здобувачам вищої освіти у подальшій професійній діяльності. В основу проведення поліцейського квесту покладено ситуаційний метод, змістовну частину якого спрямовано на опанування здобувачами алгоритму дій, пов’язаного з реалізацією своїх службових завдань у ролі слідчого.


Мета поліцейського квесту передбачає повне занурення в сюжетну лінію, що ґрунтується на змісті конкретних сучасних фабул службової діяльності й на виконанні активних дій, спрямованих на досягнення мети завдання та прийняття рішення на основі аналізу ситуації.



Слухачам магістратури було запропоновано наскрізну фабулу злочину (вбивства), де на чотирьох локаціях їм пропонувалося провести необхідні слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії. Так, на сучасних навчальних полігонах, що уведені до експлуатації у 2020 році, науково-педагогічний склад кафедр кримінального процесу, а також криміналістики та психології облаштував відповідну слідову картину, характерну обстановку, учасників слідчих (розшукових) дій та інше.



1. Локація «Огляд місця події» представляла собою недобудовану споруду, де на першому поверсі відтворена слідова картина вбивства: тіло з багатьма ножовими пораненнями та відтятою головою, заховано ніж, кілька вогнепальних отворів у стіні, залишки їжі та спиртних напоїв. Завдання: провести огляд місця події та висунути слідчі версії.



2. Локація «Обшук» (місце проживання підозрюваного) знаходилася у мебльованому інтерактивному полігоні, де у одній з кімнат було заховано відтяту голову, пістолет, мобільний телефон та ноутбук із планом вбивства. Завдання: провести обшук, огляд предметів та комп’ютерної техніки.



3. Локація «Кабінет слідчого» представляла собою робочий кабінет, у якому необхідно було провести особистий обшук підозрюваного, його затримання та допит.


4.  Локація «Свідок. Впізнання» знаходилася у спеціальному полігоні подвійного криміналістично-психологічного призначення «Кімната, дружня до дитини. Полігон позавізуального впізнання». Завдання: провести допит неповнолітнього свідка та позавізуальне впізнання.



Задля візуалізації локацій для комісії було встановлено он-лайн конференційний відеозв’язок.

Після завершення виконання завдань слухачі магістратури представили свої напрацювання у вигляді: процесуальних документів (протоколів, фототаблиць, постанов), запакованих речових доказів, а також системи слідчих версій.



Підводячи підсумки та надаючи оцінку, ректор університету В’ячеслав Аброськін, члени комісії та представник Національної поліції – заступник начальника організаційно-методичного відділу Слідчого управління ГУНП в Одеській області майор поліції Сергій Савченко відмітили, що поліцейський квест, як новітня інтерактивна освітня технологія, дає можливість перевірити отримані здобувачами під час проходження стажування навики слідчої роботи та їх компетентності в різноманітних ситуаціях, наближених до реальних.



Квест-технології повинні активно впроваджуватися в освітній процес як форма практичної підготовки майбутніх поліцейських.

ВЗГ ОДУВС

Схожі новини: