Контраст
Шрифт
Вебінар за участю судді Верховного Суду
НАВС

Кафедрою кримінально-правових дисциплін факультету підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції України для проведення практичного заняття з дисципліни «Кримінальний процес» для слухачів групи 18-22з факультету заочного та дистанційного навчання було запрошено випускника та колишнього доцента університету, а на сьогодні суддю Верховного Суду, кандидата юридичних наук, доцента Миколу Мазура.

 Під час заняття спікером було висвітлено проблематику кримінального провадження щодо злочинів, пов’язаних із окупацією Криму та конфліктом на Донбасі, за відсутності обвинувачених (in absentia).

 Кримінальне переслідування, тобто ефективне переслідування винних у вчиненні воєнних злочинів та грубих порушень прав людини, разом з правовим захистом жертв збройного конфлікту та вдосконаленням законодавства, судової та слідчої практики, є одним з чотирьох генеральних напрямків політики перехідного правосуддя .

Проте як українському правосуддю притягнути винних до відповідальності, які переховуються на території тимчасово окупованих територій (доступ до яких відсутній) або на території країни – агресора?

Як показує міжнародний досвід, цю проблему вирішує застосування процедури in absentia. Національним законодавством також передбачено можливість судового розгляду чи всього кримінального провадження за відсутності обвинуваченого в кількох випадках: видалення обвинуваченого з залу судового засідання (ч.1 статті 330 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України), спрощене провадження щодо кримінальних проступків (статті 381, 382 КПК України), in absentia щодо окремих злочинів – процедура досудового розслідування і судового розгляду окремих злочинів (статті 297-1, 287-5, 323 КПК України.

Власне останньому різновиду процедури – in absentia – спікер і присвятив заняття, враховуючи важливість мети цієї процедури – забезпечення невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини.

Особливо актуальною ця процедура стала саме для України, на території якої триває збройний конфлікт. Про це зауважив Микола Мазур під час вебінару.

«Застосування процедури in absentia не тільки дозволяє вчиняти правосуддя заочно, але завдяки застосуванню цій процедури зберігаються важливі докази, державою в межах судової процедури забезпечується офіційний осуд злочинців, які скоїли тяжкі злочини. Матеріали таких справ в подальшому будуть використані у процесах проти Росії в міжнародних судах для доведення фактів агресії проти України. Крім того, не виключено, що винні особи опиняться в Україні, і тоді до них буде застосоване покарання відповідно до вироків або такі вироки можуть бути виконані на території інших держав через інститути міжнародної правової допомоги»,- підкреслив Микола Мазур.

 

Схожі новини: