Контраст
Шрифт
Викладачі ДДУВС долучилися до семінарів з документування воєнних злочинів
Департаментом освіти, науки та спорту МВС ініційовано спеціалізований навчальний курс для науково-педагогічного складу закладів вищої освіти. Так, на базах Головних управлінь Національної поліції у п’яти областях України відбулися одноденні семінари, присвячені тематиці документування та розслідування воєнних злочинів. Приєдналися до них і представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.
НАВС

Серед учасників від ДДУВС, зокрема, викладачі кафедр криміналістики та домедичної допомоги, кримінального процесу та стратегічних розслідувань, а також оперативно-розшукової діяльності. Ключові завдання практикуму – ознайомлення із видами судових експертиз, які призначаються за категоріями воєнних злочинів (судово-медичною, будівельно-технічною, вибухотехнічною, балістичною, судовою експертизою за матеріалами космічної зйомки); опанування особливостей оперативного супроводження таких злочинів (кіберполіція, підрозділи стратегічних розслідувань, карний розшук), а також особливостей роботи та взаємодії слідчих із вибухотехнічними підрозділами та працівниками СБУ. Кожен із зазначених аспектів розбирали на реальних прикладах кримінальних проваджень.

 

 

«Керівництво Сумської поліції поділилося чіткими кроками, які вони здійснюють для документування воєнних злочинів, особистими напрацюваннями у цьому напрямку. Навели статистику: скільки злочинів зафіксовано, скільки розпочато досудових розслідувань за ст. 438 ККУ, скільки обвинувальних актів скеровано до суду. Ця практика та інформація є корисною і для нас, адже на Дніпропетровщині та на Запоріжжі, звідки я родом, теж тривають постійні обстріли. Тож додому повезу саме досвід сумських поліцейських», – розповіла доцент кафедри кримінального процесу та стратегічних розслідувань ДДУВС Аліна Гаркуша, яка відвідала семінар на Сумщині.

 

 

Важливим напрямком навчального курсу стало ознайомлення із сучасними дослідженнями зразків ДНК, зокрема за допомогою апарату «ANDE Rapid DNA». Учасники опановували специфіку формування ДНК-профілів, наповнення відповідних баз даних та використання їхніх можливостей у практичній діяльності. У ході навчального заходу виокремлено особливості відбирання зразків букального епітелію, змивів потожирової речовини з предметів, а також роз’яснені умови їхнього зберігання та утилізації.

 

 

Практична складова семінару передбачала відвідування учасниками місць влучання БПЛА та авіаційних бомб у житлові будинки, де ними закріплено алгоритм проведення оглядів місця події слідчими та інспекторами-криміналістами.

 

 

 

Метою спеціалізованого курсу «Дії слідчо-оперативних груп Національної поліції з документування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією проти України» є перегляд існуючих підходів до підготовки поліцейських у ЗВО зі специфічними умовами навчання, які належать до сфери управління МВС.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

Схожі новини: