Контраст
Шрифт
З нагоди 100-річчя від дня народження полковника міліції Івана Григоровича Світича – очільника Донецької спеціальної середньої школи міліції з 1964 до 1977 року — представники ДЮІ відвідали його могилу
НАВС

Вже наступного року, 28 квітня, велика і дружня родина Донецького юридичного інституту відзначатиме 60 річницю від дня заснування рідної Alma Mater.

Славетний літопис нашого закладу вищої освіти зі специфічними умовами навчання складається з бурхливих подій і яскравих постатей, імена і прізвища яких золотими літерами назавжди викарбувані в історії. Ми безмежно цінуємо, дбайливо зберігаємо і безупинно примножуємо пам'ять про кожного, хто в тій чи іншій мірі зробив внесок в розбудову вишу. Особливо хочеться згадати тих, хто стояв у витоків навчального закладу, без кого його успішне сьогодення було б не можливе…

Так співпало, що 60-річчю ДЮІ передує ще одна визначна подія. Сьогодні, 20 грудня, минає 100 років від дня народження видатної людини — полковника міліції Івана Григоровича Світича – очільника Донецької спеціальної середньої школи міліції з 1964 до 1977 року.

Напередодні цієї дати за ініціативою завідувача кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, кандидата історичних наук, доцента Лута Суюсанова, а також при підтримці ректора Донецького юридичного інституту МВС України полковника поліції Сергія Вітвіцького  на знак шани та безмежної вдячності представники Донецького юридичного інституту МВС України, а саме заступник директора Криворізького навчально-наукового інституту ДЮІ МВС України Микола Панченко, завідувач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, кандидат історичних наук, доцент  Лут Суюсанов та представник студентсько-курсантського самоврядування, курсант 2-го курсу 203 навчального взводу Дмитро Каргаполов відвідали могилу Івана Світича, а також  вшанували пам'ять колишнього ректора покладанням квітів.

В рамках цієї події представники Донецького юридичного інституту направились до села Тречне, Петриківського району Дніпропетровської області, де 20 грудня 1920 р. народився і 1989 року було поховано Івана Світича.

Розпочалась поїздка з візиту до Петриківського відділення поліції Новомосковського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області, де у спілкуванні з далекою родичкою Івана Світича, а саме старшим слідчим слідчого відділення Петриківського ВП Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області Тетяною Рябозад ми дізнались, що Іван Григорович був доброю та надзвичайно порядною людиною, пам'ять про яку і на сьогоднішній день шанують у Петриківці.

Також представники ДЮІ зустрілись зі старшим інспектором-черговим  Петриківського ВП Новомосковського ВП ГУНП в Дніпропетровській області Олексієм Баранчиком, який є нашим випускником 2011 року.  У розмові, Олексій Вікторович згадав, що ще з часів навчання в інституті  він пам’ятає про людину, чиє ім’я нерозривно пов’язане з історією самого ДЮІ, – Івана Світича.

Продовжився візит представників Донецького юридичного інституту МВС України на батьківщину очільника Донецької спеціальної середньої школи міліції зустріччю з представницею місцевої влади – керуючою справами (секретарем) Петриківської територіальної громади Дніпропетровської області Валентиною Бельмас, а також невісткою Івана Світича – Марією Світич (чоловік Марії Світич – Валерій Іванович Світич, син Івана Григоровича). Доречі, правнук Івана Григоровича Світича, Антон Глущенко, – випускник слідчо-криміналістичного факультету Донецького юридичного інституту 2010 року.

Далі делегація від Донецького юридичного інституту МВС України у супроводі родичів Івана Григоровича та представників територіальної громади направились відвідати могилу Івана Світича, де, вшановуючи пам'ять другого ректора ДЮІ, заступник директора Криворізького навчально-наукового інституту ДЮІ МВС України Микола Панченко нагадав, що Іван Світич очолював Донецьку спеціальну середню школу міліції з 1964 до 1977 року. З 1965 року, після передислокації школи міліції до обласного центру, під його керівництвом фактично розпочалося становлення навчального закладу, зокрема будівництво шкільного містечка, яке і сьогодні є основною базою Донецького юридичного інституту. 70-ті роки стали часом утвердження ДССШМ як провідного спеціалізованого навчального закладу в системі підготовки правоохоронних кадрів не лише для України, а й для всіх регіонів колишнього Радянського Союзу. І це покладало на колектив велику відповідальність, вимагаючи максимальної віддачі. Микола Анатолійович зазначив, що ми підтримуємо традиції і пам’ятаємо Івана Григоровича Світича, який багато зробив для розвитку нашого закладу вищої освіти.

В свою чергу, невістка Івана Світича Марія Світич щиросердно подякувала представникам ДЮІ за те, що завдяки таким як вони, пам'ять про Івана Григоровича жива і на сьогоднішній день.

Далі делегація від Донецького юридичного інституту завітала  до майстерні Петриківського професійно-технічного училища №79 (ПТУ №79), де в теплій атмосфері зустрілась з українською майстринею петриківського розпису, заслуженою майстринею народної творчості України, завідуючою майстернею Людмилою Горбулею. Людмила Миколаївна провела невелику екскурсію майстернею та на згадку про зустріч подарувала дві картини від місцевих майстрів. В свою чергу, представники ДЮІ домовились про подальшу плідну співпрацю з ПТУ №79 та подарували співробітникам училища символічні презенти з символікою інституту.

Завершився візит до Петриківки відвідуванням Петриківського музею етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва, де представників ДЮІ тепло зустріла директорка музею Любов Юхименко. У ході зустрічі представники ДЮІ дізнались  історію становлення, розвитку, та сьогодення петриківського розпису та навіть отримали майстер-клас з петриківського розпису. На згадку про зустріч керуюча справами Петриківської територіальної громади Дніпропетровської області Валентина Бельмас подарувала представникам ДЮІ книгу «Петриківка – перлина України», а також сувенірну дерев’яну тарілку, розмальовану петриківським орнаментом.

Колектив Донецького юридичного інституту МВС України щиро дякує громаді Петриківки за такий надзвичайно теплий прийом та сподівається що цей візит – тільки початок великої та плідної співпраці!

Схожі новини: