Контраст
Шрифт
Засідання товариства юних науковців ЛьвДУВС присвятили темі протидії торгівлі людьми
НАВС

До заходу приєдналася представниця міжнародної громадської організації «А21» Катерина Яковенко, яка розповіла про найбільш поширені форми сучасного рабства та порадила молоді, як діяти, аби не потрапити у пастку до трафікерів. А юні науковці представили власні дослідження на тему протидії торгівлі людьми.

Попри те, що засідання відбувалося дистанційно, учасники багато дискутували та ділилися власними думками щодо цієї вкрай актуальної проблеми.

Проректорка ЛьвДУВС Ольга Балинська привітала усіх, хто долучився до дискусії та відзначила, що засідання наукового товариства традиційно проходить щомісяця. Цього разу захід приурочили до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, який було започатковано у 2007 році.

Про масштаби сучасного рабства в Україні та світі, а також експлуатацію онлайн, що набула особливого розмаху під час карантину, розповіла координаторка з превентивної діяльності громадської організації «А21» Катерина Яковенко.

«Хоча офіційно рабство було скасовано, проте статистика доводить, що насправді торгівля людьми продовжує існувати й донині. За даними міжнародних експертів у рабстві перебуває одномоментно від 21 до 40 мільйонів людей», - відзначила представниця організації «А21».

Ця проблема є особливо актуальною для України, адже наша держава є одночасно і постачальником «живого товару», і країною призначення та транзиту.

«Українці доволі часто потрапляють у трудову експлуатацію. Переважно людям доводиться працювати у сільському господарстві, на будівництві та у так званих реабілітаційних центрах. Як свідчить статистика, врятуватися вдається буквально одному відсотку з тих, хто потрапляє у цю ситуацію», - наголосила Катерина Яковенко.

Саме тому важливо, аби якомога більше людей довідалися про цю проблему та знали, як захистити себе та своїх рідних.

«Ані вік, ані стать, ані соціальний статус не захищають від сучасного рабства. Вберегтися допоможе лише обізнаність та вміння розпізнати цю проблему», - зауважила представниця організації «А21».

Катерина Яковенко розповіла, що під час карантину значно побільшало випадків експлуатації онлайн і це не може не турбувати, адже жертвами зловмисників нерідко стають діти. За останній період Internet Watch Foundation виявила 57 тисяч посилань на контент сексуального насильства над дітьми. І 60% цього контенту було створено на території Європи, у тому числі й в Україні. Більшість такого контенту було зроблено у форматі селфі, що свідчить про дуже вдалу маніпуляцію та залякування.

«А все починається зі звичайного спілкування, - пояснює Катерина Яковенко. - У житті дитини з’являється віртуальний друг, який стає найближчою людиною. Насправді ж по той бік екрану знаходиться не одноліток із привабливою фотографією, яка виставлена. Найчастіше це доросла людина, яка добре знається на підлітковій психології та вміє маніпулювати. Тому їй не складно навіть за тиждень побудувати з дитиною такі стосунки, від яких вона вже не зможе відмовитися самостійно і поступово потрапляє до пастки шантажу».

Координаторка організації «А21» закликала молодь не залишатися осторонь проблеми й поширювати знання про те, як протидіяти торгівлі людьми, серед своїх знайомих та друзів.

«Інколи звичайний пост у соціальній мережі або розмова на цю тему з кимось із вашого оточення може допомогти врятувати чиєсь життя, відкрити очі на існування цієї проблеми», - підсумувала Катерина Яковенко та порадила усім переглянути просвітницький фільм «Глобальний саміт свободи», присвячений проблемі сучасного рабства.

Свої дослідження з цієї тематики представили також учасники товариства юних науковців ЛьвДУВС. Зокрема, другокурсниця факультету №3 Софія Кирильчук підготувала презентацію на тему «Торгівля людьми – прояв сучасного рабства». А курсантка 4 курсу факультету №2 Христина Долинюк розповіла про «зелену кімнату» як сучасну та ефективну форму роботи з дітьми, які постраждали під сексуального насильства.

Останньою свою доповідь представила Юлія Шліхта, курсантка 4 курсу факультету №2. Юна дослідниця поділилися міркуваннями щодо ролі громадських організацій у протидії торгівлі людьми.

До дискусії також приєдналася завідувачка відділення актуалізації навчання та практичної підготовки ЛьвДУВС Олександра Захарова.

На завершення куратор Наукового товариства відділу організації наукової роботи Юлія Шевців ознайомила присутніх з інформацією про майбутні конкурси та конференції.

Схожі новини: