Контраст
Шрифт
Підсумки роботи чат-боту «СтопНаркотик» за рік
НАВС

Представники Харківського національного університету внутрішніх справ декан факультету № 4 (кіберполіції) В’ячеслав Марков, заступник завідувача науково-дослідної лабораторії Олексій Сердюк, а також курсанти університету – співрозробники чат-боту «СтопНаркотик» – взяли участь у засіданні Харківського прес-клубу за темою «Рік роботи чат-боту «СтопНаркотик». Досягнення і виклики». В обговоренні актуальних питань також взяли участь представники громадських та благодійних організацій.

19 вересня виповнився рік від початку роботи Тelegram чат-боту «СтопНаркотик» (t.me/StopDrugsBot). Активну інформаційну кампанію щодо підтримки та популяризації результатів діяльності  чат-бота було розпочато саме Харківським прес-клубом, тож і підбиття підсумків за рік відбулося у цьому медійному осередку.

Чат-бот «СтопНаркотик» допомагає об’єднати зусилля громадян у блокуванні у месенджері Telegram електронних адрес користувачів, ботів та чатів, які використовують зловмисники з метою пропаганди вживання наркотиків та їх незаконного збуту.

На теперішній час до користувачів чат-боту долучилися більше 30,8 тис. осіб. І серед них не лише мешканці України, її тимчасово окупованих територій, але й інших держав – наприклад, Казахстану. За їх допомогою заблоковано не лише майже 1600 електронних адрес наркокрамниць, але й адреси, які використовувалися для вчинення інших злочинів: для начебто продажу підроблених банкнот України різного номіналу; виманювання у користувачів банківських платіжних карток конфіденційної інформації для несанкціонованого списання коштів через фейкові чат-боти державного банку; розміщення фейкових новин та повідомлень від імені державних установ, політичних діячів, відомих публічних осіб; поширення неправдивої та конфіденційної інформації про жінок та ін.

Про науковий напрям діяльності Харківського національного університету внутрішніх справ щодо протидії незаконному обігу наркотиків  розповів заступник завідувача науково-дослідної лабораторії Олексій Сердюк. Ця робота представлена низкою наукових і практичних проектів, серед яких – Соціологічний моніторинг поширення споживання наркотиків серед Харківської молоді «Молодь та наркотики», що проводиться вченими університету з 1995 року. Це – найбільш тривалий вітчизняний дослідницький проєкт у цій галузі, що реалізується спільно з Соціологічною асоціацією України.

Другий унікальний для України дослідницький проєкт в галузі вивчення факторів вживання психоактивних речовин – це «Українське лонгітюдне дослідження», що реалізується спільно з низкою державних науково-дослідних установ України, а також зарубіжними партнерами – Школою соціальної роботи Університету Вейна (США) та Центром Залежностей Мічиганського Університету (США).

Науковці університету також взяли участь у розробці державної Наркостратегії спільно з Управлінням ООН з наркотиків та злочинності.   

Прес-конференція містила багато цікавої та корисної інформації.

Переглянути прес-конференцію можна за посиланням: 

Схожі новини: