Контраст
Шрифт
Про програмне забезпечення з елементами штучного інтелекту, яке використовується в Міністерстві юстиції, сьогодні говорили в ЛДУВС імені Е.О. Дідоренка
НАВС

02 грудня на платформі дистанційного навчання університету відбувся теоретичний онлайн-семінар “Технології штучного інтелекту та кримінально-правове регулювання”. Здобувачі вищої освіти мали чудову можливість поспілкуватися з першим заступником директора Державної установи «Центр пробації», д.ю.н. Іриною Яковець.

Пані Ірина докладно розповіла про нову розробку Мін’юсту з елементами штучного інтелекту “Кассандра” для аналізу ймовірності повторного порушення закону злочинцем.

«Касандра – це не окрема програма. Це фактично одна із вкладок єдиного реєстру засуджених і взятих під варту, яка включає в собі оцінку ризиків і потреб. Це той інструмент, який використовує пробація вже майже 5 років», – зазначила представниця Державної установи «Центр пробації».

За словами пані Ірини, ця розробка фактично автоматизує процес створення досудової доповіді, де характеризується особистість обвинуваченого та його схильність до повторного скоєння злочинів. Уже розглядається можливість аналізування «Касандрою» реєстрів не лише Міністерства юстиції, а й інших відомств. Наразі ж програма лише поповнюється даними з реєстру і тренується обробляти анкети людей, виставляючи їм бали. З роками «Кассандра» стане кмітливішою та, маючи великі масиви даних, почне перевіряти, чи правильно оцінила ймовірність рецидиву в кожному конкретному випадку.

Доповідачка зупинилася на прикладах запровадження подібних програм в інших країнах та поділилася амбітними планами, які можливо реалізувати, спираючись на досвід деяких країн.

«Зараз «Касандра» дійсно формується в ручну, але при наповненні реєстру максимально можливими даними, це буде відбуватиметься автоматично. І можливості для подальшого використання цього інструменту, вони є дуже широкими як і для контроля за правопорушниками, так і для некаральних аспектів. Зокрема і щодо забезпечення його безпеки, і щодо належного проведення з ним спеціальної виховної роботи і вирішення його криміногенних потреб», – зауважила Ірина Яковець.

Схожі новини: