Контраст
Шрифт
Співробітництво ХНУВС з Регіональним програмним офісом Управління ООН з наркотиків та злочинності в країнах Східної Європи
НАВС
У Харківському національному університеті внутрішніх справ відбулася зустріч із керівництвом Регіонального програмного офісу Управління ООН з наркотиків та злочинності в країнах Східної Європи. Під час зустрічі обговорювалися питання співробітництва з університету щодо реалізації спільного проєкту з впровадження стандартів та алгоритмів організації діяльності підрозділів Національної поліції України по взаємодії з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини.
 
 
Працівниками науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності ХНУВС – завідувачем та заступником завідувача лабораторії Костянтином Бугайчуком та Олексієм Сердюком спільно з Департаментом протидії наркозлочинності Національної поліції України та УНЗ ООН підготовлено проєкт Інструкції з організації діяльності органів Національної поліції України по взаємодії з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини. Цією інструкцією втілюється світовий стандарт «перенаправлення», відповідно до якого при контакті поліцейських з особами, які вживають наркотики (мають підвищений ризик щодо інфікування ВІЛ), потрібно їх інформувати про наявність медичних установ, які допомагають наркозалежним – перенаправляти їх до профільних медичних установ, що суттєво декриміналізує споживачів наркотиків і наближує їх до медичної допомоги.
 
 
 
Розроблена інструкція містить: алгоритм інформування та взаємодії з громадою, зразки супутніх документів, короткий діагностичний опитувальник ДАСТ-10 для швидкого добровільного скринінгу (анкетування) особи щодо ризиків вживання психоактивних речовин.
Інструкція є частиною комплексу матеріалів антинаркотичного спрямування, розроблених ХНУВС та УНЗ ООН і деякі з них уже затверджені, а саме:
1) Методичні рекомендації «Організація діяльності підрозділів Національної поліції України по взаємодії з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини». Цей документ призначений для використання поліцейськими, які під час виконання своїх службових обов’язків взаємодіють із представниками груп ризику та особами, що мають досвід вживання наркотиків, або їх оточенням.
 
 
Документ рекомендований Вченою радою ХНУВС та розміщений на Освітньому порталі МВС за посиланням https://osvita.mvs.gov.ua/storage/KhNUIA/metod_1.pdf.
2) Інструкція «Про взаємодію органів та підрозділів Національної поліції України з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини», яку пропонується затвердити.
3) Навчальний курс з практичного застосування Інструкції щодо «інформування-перенаправлення», який пропонується розмістити на освітніх ресурсах ХНУВС, у форматі короткого дистанційного курсу на 2 теми (для забезпечення можливості його включення у вже існуючі курси як окремого модуля) та рекомендувати його до включення у навчальні програми підготовки працівників НПУ.
ВЗГ ХНУВС
Схожі новини: