Контраст
Шрифт
Співробітництво ХНУВС з Регіональним програмним офісом Управління ООН з наркотиків та злочинності в країнах Східної Європи 1
НАВС

Відбулася зустріч ректора Харківського національного університету внутрішніх справ генерала поліції третього рангу Валерія Сокуренка з керівництвом регіонального програмного офісу Управління ООН з наркотиків та злочинності в країнах Східної Європи (УНЗ ООН). У заході взяли участь голова Програмного офісу УНЗ ООН в Східній Європі Жаннат Космухамедова, національний програмний офіцер УНЗ ООН Сергій Рудой та міжнародний консультант УНЗ ООН Андрій Саладовніков. Під час зустрічі обговорювалися питання співробітництва щодо реалізації спільного проєкту з впровадження європейських стандартів та алгоритмів у діяльність підрозділів Національної поліції України з перенаправлення осіб, що вживають наркотики, до лікувальних, лікувально-профілактичних та реабілітаційних закладів.

 

 

Цим проектом передбачено комплекс заходів з розробки та впровадження в діяльність правоохоронних органів інформаційних матеріалів антинаркотичного спрямування, розроблених ХНУВС та УНЗ ООН, частина яких вже затверджена, а саме:

1) Методичні рекомендації «Організація діяльності підрозділів Національної поліції України по взаємодії з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини». Цей документ призначений для використання поліцейськими, які під час виконання своїх службових обов’язків взаємодіють із представниками груп ризику та особами, що мають досвід вживання наркотиків, або їх оточенням. Методичні рекомендації рекомендовані вченою радою ХНУВС та розміщені на Освітньому порталі МВС за посиланням https://osvita.mvs.gov.ua/storage/KhNUIA/metod_1.pdf.

2) Інструкція «Про взаємодію органів та підрозділів Національної поліції України з громадами при інформуванні представників груп підвищеного ризику щодо інфікування вірусом імунодефіциту людини», проєкт якої підготовлено працівниками науково-дослідної лабораторії з проблем протидії злочинності ХНУВС завідувачем та заступником завідувача НДЛ Костянтином Бугайчуком та Олексієм Сердюком спільно з Департаментом протидії наркозлочинності Національної поліції України та УНЗ ООН. Цією інструкцією втілюється світовий стандарт «перенаправлення», відповідно до якого при контакті поліцейських з особами, які вживають наркотики і мають підвищений ризик щодо інфікування ВІЛ, потрібно їх інформувати про наявність медичних установ, які допомагають наркозалежним – перенаправляти їх до профільних медичних установ, що суттєво декриміналізує споживачів наркотиків і наближує їх до медичної допомоги.

3) Навчальний курс з практичного застосування Інструкції щодо «інформування-перенаправлення», який пропонується розмістити на освітніх ресурсах ХНУВС, у форматі короткого дистанційного курсу на 2 теми (задля забезпечення можливості його включення у вже існуючі курси як окремого модуля), та рекомендувати його до включення у навчальні програми підготовки працівників НПУ.

4) Комплекс навчальних фільмів для використання у процесі підготовки кадрів для органів та підрозділів Національної поліції України, з демонстрацією алгоритмів і світових стандартів реагування поліцейських у ситуаціях взаємодії з групами ризику.

 

 

Співпрацю ХНУВС з УНЗ ООН планується незабаром доповнити ще однією актуальною темою – протидією незаконному обігу зброї.

ВЗГ ХНУВС

Схожі новини: